KOŠICE: Občianska platforma Iné Košice podporuje zámery MPSVR SR

foto TASR

Košice 13. augusta 2010 (TASR) - Spoločné body s programom strany Sloboda a solidarita (SaS) pri riešení sociálno-ekonomických problémov na košickom rómskom sídlisku Luník IX našla občianska iniciatíva Iné Košice.


Jej členovia - predseda iniciatívy a starosta košickej Mestskej časti Krásna nad Hornádom Marek Kažimír a Richard Hojer - ich prerokovali v stredu (11. 8.) na stretnutí so štátnou tajomníčkou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Luciou Nicholsonovou (SaS). "Štátnu tajomníčku sme oboznámili s našimi zámermi a keďže nachádzame s volebným programom SaS prepojenie, chceme spolupracovať. Luník IX. je špecifický problém a tým, že tam budeme dávať len peniaze, nič nevyriešime. Vzdelávanie, práca, bývanie, e-pay karty a mnoho ďalších bodov, to všetko sú veci, na ktorých chceme začať pracovať," uviedol dnes pre TASR Kažimír.


Nicholsonová už bola pred pár týždňami na Luníku IX. Podľa nej je projekt e-pay kariet reálny. Odskúšali ho napríklad v USA, kde na tom fungujú milióny poberateľov sociálnych dávok a dokážu to zvládnuť. Pomôcť by to mohlo aj v boji proti úžerníkom. Aj podľa Kažimíra sú zámery rezortu reálne a je dôležité nájsť pre nich dostatočnú podporu laickej i odbornej verejnosti. "Mnohých to bude bolieť, ale ak s tým chceme pohnúť, musíme s tým začať čo najskôr," dodal starosta. Zavedenie e-pay kariet by napríklad znamenalo, že poberatelia sociálnych dávok prídu o hotovosť, tú však podľa rezortu môžu získať prostredníctvom aktivačných a verejno-prospešných prác. Zámer má aj svojich kritikov.

 

 Podľa bývalého podpredsedu vlády Dušana Čaploviča môže byť vhodný pre košické sídlisko Luník IX, ale menej už pre iné rómske osady. "Máme návrhy, ako zastaviť zadlžovanie Luníka IX, ako začať riešiť iné bývanie, ako motivovať Rómov k lepšiemu spôsobu života, ale aj ako im vytvárať nové pracovné príležitosti. Na to však potrebujeme novelizovať niektoré zákony, a to bez spolupráce samosprávy, vlády a parlamentu nepôjde," povedal Hojer.


Platforma Iné Košice vznikla vlani v októbri ako občianske združenie ľudí, ktorých spájajú rovnaké ciele. Kažimír je prvým oficiálnym kandidátom na primátora mesta Košice a kandidovať bude ako nezávislý občiansky kandidát tejto platformy.

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.