KOŠICE: Na riešenia sídliska Luník IX majú kandidáti na primátora rôzny pohľad

ilustračné foto TASR

Košice 2. novembra 2010 (TASR) - Udalosti ostatných dní poukazujú na to, že budúci primátor Košíc bude musieť riešiť problém s neprispôsobivou komunitou na sídlisku Luník IX. Dlhodobo sú tam problémy s dodávkou vody, tepla, plynu, na jednej ulici je prerušená dodávka elektrickej energie, narastajú dlžoby na nájomnom.

Spôsob života, nebezpečenstvo prerastania problému mimo sídliska sa stávajú jednou z najviac diskutovaných tém v Košiciach. TASR oslovila kandidátov na post primátora mesta s otázkou, či majú konkrétnu predstavu, ako tento problém riešiť.

Podľa kandidáta SaS Ladislava Rovinského sme svedkami stále komplikovanejších dôsledkov transportu a koncentrácie sociálne odkázaných na Luník IX. "To, čo na Luníku IX vidíme, je len dôsledkom toho, čo vidieť nie je. Ak chceme úlohu riešiť, musíme analyzovať príčiny. So sociálne odkázanými spoločenstvami mám skúsenosti od roku 1976. Mám poznatky s riešením aj na Slovensku," uviedol Rovinský pre TASR. Na pracovných cestách v Českej republike, Francúzsku, Nemecku a Rakúsku sa oboznámil s riešením otázky sociálne vylúčených skupín žijúcich na okraji občianskej spoločnosti i spôsobmi ich inklúzie. Rovinský tvrdí, že má úplne jasnú predstavu ako postupne a dlhodobo riešiť situáciu, ktorá je dôsledkom úplného zlyhania samosprávy v uplynulých rokoch. "Riešenie bude zložité práve preto, že vytvorená situácia je vinou predchádzajúcich zlých rozhodnutí veľmi komplikovaná. Mesto v minulosti prijalo niektoré programové dokumenty, na ktoré sa zabudlo a ktoré vytvárajú dobré východisko riešenia situácie," dodal Rovinský. Je presvedčený, že jeho je v súlade s postupom, ktorý sa bude presadzovať na úrovni opatrení štátu.

Kandidát koalície SDĽ, SOS a SZ Cyril Betuš o Luníku IX hovorí, že je to danajský dar mestu, ktorý pretrváva z minulosti nesprávnym a nezodpovedným rozhodnutím bývalých predstaviteľov mesta kumulovať týchto obyvateľov do jedného centra. Následky sú viditeľné a začínajú byť nezvládnuteľné. Betušova predstava hovorí o komplexnom zrušení mestskej časti Košice - Luník IX, na ktorej musí participovať štát, mestská samospráva a organizácie tretieho sektora. "Toto územie mesta Košice treba pričleniť pod mestskú časť Košice Západ. Táto bude vykonávať všetky samosprávne funkcie na svojom území. V bývalej mestskej časti Luník IX chcem zriadiť výbor, ktorý sa bude podieľať na samospráve uvedeného územia," uviedol Betuš. Obyvateľov Luníka IX chce rozptýliť po území mesta Košice a ku každej rodine pristupovať špecificky, podľa ich schopností a možností. "Chcem docieliť spoločným postupom zodpovedných orgánov a funkcionárov, aby nebol pre návštevníkov druhého najväčšieho mesta SR a turistov zaujímavejší Luník IX ako napr. Dóm sv. Alžbety. Obdobný prístup je potrebné uplatniť aj v ďalších lokalitách mesta Košice, kde takýto stav hrozí," poznamenal Betuš.

Nezávislá kandidátka Mária Gamcová je presvedčená, že problém Luníka IX neprišiel z inej galaxie a ani sa neobjavil zo dňa na deň. "Priznám sa, že žijem na sídlisku, ktoré s touto lokalitou susedí a nemám dobrý pocit z toho, čo sa tu deje. Akékoľvek rýchle riešenia však považujem buď za naivné, alebo populistické," povedala Gamcová. Dodala, že pred časom bola spoluautorkou projektu, ktorý sa nazýval Košická Romagenda 21 - Akčný plán pre Integrovaný rozvoj rómskej komunity na Luníku IX v Košiciach schválený uznesením v roku 2004 a ktorý jasne analyzoval situáciu a načrtol aj riešenia. "Bohužiaľ súčasné vedenie mesta ho nepovažovalo za aktuálny a problém sa neriešil vôbec. A tak sa pomaly vypínal plyn, teplo, voda, elektrina, búrali sa bytovky a vynakladali sa obrovské prostriedky na čistenie neporiadku, ktorý si obyvatelia Luníka IX spôsobili sami. A tu je hlavný problém," pripustila Gamcová. Čokoľvek, čo sa na Luníku IX udeje, je riešené mimo tohto sídliska.

Vymýšľajú sa projekty, čerpajú sa granty a na nešťastí ľudí iní bohatnú. "Obyvatelia Luníka IX dokážu rozdeliť sami seba do niekoľkých doslova kást, nechajú sa vydierať, žiadajú dávky, ale pre zlepšenie kvality svojho života neurobia nič. Problém Luníka IX vidím viac v tom, ako ochrániť ostatných obyvateľov mesta pred šírením kriminality a neporiadku. Ak chcú Rómovia svoju mestskú časť so svojou samosprávou, nech si ju teda majú, ale potom musia pristúpiť na to, že sa musia aj sami o seba postarať a neobťažovať svojimi problémami tých, ktorí tam nežijú. Ja tiež nechcem, aby niekto z Luníka IX riešil problémy sídliska KVP," uzavrela Gamcová. Nezávislí kandidáti Jozef Plachý a Štefan Varga sa k problematike Luníka IX pre TASR nevyjadrili.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.