KOŠICE: Na MMM bežali aj dva tímy Európskeho roka boja proti chudobe

ilustračné foto AP/František Iván

Košice 3. októbra 2010 (TASR) - Na štart košického Medzinárodného maratónu mieru sa dnes postavili aj dva tímy Európskeho roka boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu (ER 2010).

V hlavnej súťaži sa predstavil štafetový tím ER 2010, ktorý viedla štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Lucia Nicholsonová. Ďalšími členmi štafety boli koordinátorka košického časopisu Nota Bene Helena Havrilová, hudobník, rómsky aktivista a ambasádor ER 2010 Vladimír Sendrei a projektový manažér Fondu sociálneho rozvoja René Mráz.

"Výborne sa bežalo, počasie bolo veľmi dobré, ako keby ho objednali. Košičania boli skvelí, povzbudzovali dokonca aj politikov, čo sa čudujem," uviedla pre TASR po dobehnutí svojej prvej 12-kilometrovej časti štafety Nicholsonová, ktorá bola veľmi spokojná so svojim časom 1 hodina 1 minúta "a nejaké drobné", keďže v poslednom čase veľmi netrénovala. "Celý tento beh je symbolický, aby sme podporili ľudí, ktorí žijú v hranici pásma chudoby. Je ich zhruba 11 percent na Slovensku, čo je dosť. My sme sem prišli spojiť vlastne ten verejný sektor, tretí sektor s klientmi, s tými, ktorí využívajú nejaké sociálne služby, a ktorí sa nachádzajú v tom pásme chudoby. Som veľmi rada, že na tom participujem aj ja osobne. Musíme upozorniť tých, ktorým sa žije lepšie, na tých, ktorým sa žije strašne ťažko," dodala štátna tajomníčka.

Oveľa početnejší, až takmer 50-členný tím ER 2010 sa predstavil v minimaratóne na 4,2-kilometrovej trati, ktorého členmi boli ľudia z ulice, žijúci na okraji spoločnosti, klienti charitatívnych a sociálnych zariadení, ale aj pracovníci týchto lokálnych organizácií, ktoré sa v Košiciach venujú sociálnej práci ako Nota Bene, Arcidiecézna charita Košice a ďalšie. Obliecť si dres tímu ER 2010, ktoré dodala slovenská chránená dielňa, mohol každý, kto o to prejavil záujem.

"Zvládol som to, veľa som toho nenatrénoval, môj 11-ročný syn ma predbehol. Bol ďaleko vpredu. Tá myšlienka je veľmi dobrá, lebo spája ľudí. Na behu sa zúčastnili aj naši klienti - bezdomovci z Bosákovej ulice a myslím, že aj takýmto spôsobom sa začleňujú do toho normálneho života," uviedol Cyril Korpesio z Arcidiecéznej charity v Košiciach, ktorý spomenul ešte jednu akciu z tohto týždňa pod názvom Futbal spája, odkopnime predsudky, na ktorej sa zúčastnili aj chlapci z rómskych centier a niekoľkých stredných škôl.

Cieľom kampane Európskej únie (EÚ) ER 2010 so sloganom "Skoncujme s chudobou hneď teraz" je zviditeľniť a podporiť základné práva osôb postihnutých chudobou a sociálnym vylúčením na dôstojný život a aktívnu účasť na sociálnom živote, verejne propagovať podporu pre politiky sociálneho začlenenia, zviditeľňovať myšlienku súdržnej spoločnosť, ktorá pomáha vykoreniť chudobu a obnoviť záväzok EÚ a jej členských štátov bojovať proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu a zároveň zabezpečiť všetky zložky, ktoré pomôžu dosiahnuť tento cieľ. Systémy sociálnej ochrany v EÚ patria v celosvetovom meradle medzi najviac vyvinuté, napriek tomu však mnoho Európanov stále žije v chudobe. Podľa štatistík viac ako 80 miliónov ľudí žije pod hranicou chudoby, jeden z desiatich Európanov žije v domácnosti, v ktorej nikto nepracuje, pre 8 percent Európanov mať prácu neznamená vyhnúť sa chudobe a približne 19 miliónov detí žije pod hrozbou chudoby.

 

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.