Košice, 12.04.2013 SPRÁVY

Korunovali rómskeho kráľa. Koho vôbec zastupuje Róbert Botoš?

foto TASR/ M. Kapusta

Nového rómskeho kráľa Róberta Botoša dnes slávnostne korunovali v Košiciach.

Košického podnikateľa si predstavitelia slovenských Rómov zvolili za svojho panovníka koncom februára. Svoju úlohu vidí Róbert I. najmä v zjednocovaní Rómov, ale aj v navrátení správnych hodnôt do komunít a spolupráci s tými, ktorí rómskej komunite pomáhajú. ká rómska vlajka.

Ako uvádza agentúra TASR, Róberta Botoša po korunovácii obliekli do červeného plášťa so zlatou reťazou. Vzápätí predniesol v rómčine kráľovskú prísahu, v ktorej vyhlásil, že vždy sa bude usilovať o blaho rómskeho národa a bude mu verne slúžiť.

Kráľ má aj ministra, guvernérov a radcov


Následne vymenoval svojho prvého ministra Jozefa Ravasza, ďalej kráľovských guvernérov a radcov, a udelil ocenenia vybraným osobnostiam za ich prínos pre rozvoj rómskej kultúry a komunity. Do Košíc prišli na slávnosť rómski predstavitelia z celej Európy. Novému kráľovi gratuloval aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a poslanec NR SR Peter Pollák. Po korunovácii nasledovala v Dóme Sv. Alžbety svätá omša s požehnaním.

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.