07.04.2018 SPRÁVY

KONGRES RÓMOV: Študenti predniesli svoje požiadavky.

foto Gipsy Television

Rómovia na celom svete zajtra oslávia svoje deň. Práve na 8. apríla totiž pripadá Medzinárodný deň Rómov. Pri tejto príležitosti sa v Bratislave konal po prvý raz Kongres mladých Rómov.

Na kongrese sa zúčastnilo viac ako 40 mladých Rómov z celého Slovenska. Veľká časť z nich dostáva štipendium od Rómskeho vzdelávacieho fondu. Kongres bol rozdelený na jednotlivé komisie, ktoré formulovali stanoviská a vízie Rómov v oblasti vzdelania, kultúry a športu, zdravia, zamestnanosti, ale aj bezpečnosti. 

Kongres vyvrcholil zasadnutím Valného zhromaždenia, na ktorom bol okrem stanovísk komisií prijatý aj všeobecný odkaz mladých Rómov verejnosti.

„Politici, ale aj ľudia všeobecne majú tendenciu rozprávať o Rómoch ako o spoluobčanoch, nemajú ostych hovoriť o riešeniach rómskej otázky bez toho, aby život Rómov poznali, bez toho aby boli s Rómami v priamom kontakte, bez toho, aby Rómov vypočuli. Od tohto kongresu si sľubujeme, že to bude práve mladý rómsky hlas, ktorý vysloví predstavu o tom, ako si život a svoju zodpovednosť v tejto krajine Rómovia predstavujú," uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.



Preskočiť reklamu
Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.