Komárno, 29.11.2016 SPRÁVY

KOMÁRNO: V mestskej časti Harčáš otvorili nové komunitné centrum.

foto ahojkomarno.sk

Mesto Komárno odovzdalo do užívania komunitné centrum v mestskej časti Veľký Harčáš. Stavba je vyhotovená osadením štyroch typizovaných kontajnerov, ktoré sú napojené na verejný rozvod vody, kanalizácie a elektriny.

Jeden kontajner bude slúžiť ako kancelária, jeden ako sanitárny kontajner, v ktorom je umiestnené sociálne zariadenie a umyváreň, samostatné pre ženy a mužov. Zostávajúce dva kontajnery tvoria jednu miestnosť, ktorá bude slúžiť ako samotné komunitné centrum. Celková cena stavby dosiahla 47.433 eur, z toho 11.800 eur poskytlo Ministerstvo vnútra SR, kancelária splnomocnenca pre rómsku komunitu. Mesto Komárno financovalo stavbu sumou 35.633 eur. 

Komunitné centrum plánuje radnica využívať aj na vzdelávanie a integrovanie rómskych dospelých a detí. Prioritným cieľom u detí je predškolská príprava, zameraná aj na pedagogickú a hygienickú oblasť. V prípade dospelých je hlavným cieľom uľahčenie procesu integrácie. „V poslednom období čoraz viac dospelých Rómov avizovalo sociálnym pracovníkom záujem o absolvovanie kurzu gramotnosti, chcú sa naučiť čítať a písať,“ skonštatoval primátor Komárna László Stubendek.

Mesto uvažuje aj nad zorganizovaním ďalších vzdelávacích kurzov, vytvorených podľa záujmu. Ich cieľom by mala byť pomoc pri formovaní obývateľnejšieho prostredia, zvýšenie pracovných príležitostí a zlepšenie životných podmienok rómskych obyvateľov. „V budúcnosti chceme venovať väčšiu pozornosť integrácii rómskej komunity, pretože neúprimný prístup k tejto problematike a ignorovanie problematických častí mesta zvyšuje napätie medzi obyvateľmi. Počet obyvateľov rómskej komunity neustále stúpa, to je ďalší dôvod na to, aby sme podchytili mladú generáciu 
Rómov, ale zároveň podali pomocnú ruku aj starším z tejto komunity a pokúsili sa ich zapojiť do každodenného života. Podmienené to je však aj úsilím a pozitívnym prístupom z ich strany, chcieť sa stať súčasťou našej spoločnosti," povedal Stubendek.

video zdroj: Mestská televízia Komárno



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.