11.12.2018 SPRÁVY

KOLAČKOV: 450 Rómov sa bojí, že sa im svah zrúti na domy.

foto: Gipsy Television

Obyvatelia obce Kolačkov v okrese Stará Ľubovňa už majú skúsenosť so zosuvom tamojšieho svahu. Obávajú sa, že sa zopakuje situácia z pred ôsmich rokov.

V roku 2010 sa za obcou Kolačkov odtrhol svah. Zosuvom pôdy sa vytvorila hrádza, v ktorej sa hromadila voda. Ohrozené boli domy tamojších Rómov. V súčasnosti v tejto lokalite žije 450 ľudí.

"Je ťažko povedať čo sa udeje. Zosuv môže nastať zajtra, môže nastať za päť rokov," povedal pre Gipsy Television Pavol Zamiška, starosta obce. 

Tamojšia komunita Rómov sa bojí a obec dlhodobo žiada o riešenie situácie. Ľudia totiž nemajú kam ísť. "Je ťažko hovoriť či máme riešenie. Ubytovať 450 ľudí nie je jednoduché. Nie je to už potom len v kompetencii obce. Toto už musí riešiť aj štát," povedal Zamiška pre Gipsy Television.

Starosta obce zároveň dodal, že o probléme vie aj Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Spoločne údajne hľadajú spôsob ako rómsku osadu zachrániť. Aké kroky plánujú urobiť nespresnil.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.