23.11.2017 SPRÁVY

KIKINDA: Srbskí policajti sa učili po rómsky.

prevzaté: Roma World
preklad: M. Komorová

Dvadsať policajných dôstojníkov v obci Kikinda absolvovalo minulý mesiac základný kurz rómskeho jazyka.  Policajní dôstojníci sa učili rómsku abecedu a základne pojmy používané v konverzácií. Tento kurz trval 20 hodín a mal tak umožniť policajtom nadviazať dôvernejší vzťah s príslušníkmi rómskej menšiny.

Tento kurz však nie je jediný, ktorí policajti absolvovali. Pred niekoľkými rokmi sa učili v meste Senta aj po maďarsky keďže je tam početná maďarská komunita. Cieľom týchto školení je lepšia komunikácia polície s miestnymi komunitami.

V miestnej osade Mali Bedem v Kikinde väčšina Rómov neovláda srbský jazyk. Preto sa polícia rozhodla spolupracovať s organizáciami, ktoré v osade pôsobia. Nakoľko je táto spolupráca veľmi dobrá, rozhodli sa obohatiť ju práve o takéto vzdelávanie, ktoré má rozšíriť poznatky o živote Rómov.

Za dvadsať hodín, ktoré sme absolvovali na kurze sme získali mnoho informácií a naučili sa tak základné pravidla a pojmy používané v komunikácií. Máme rómsku abecedu s 37 písmenami a v rómskom jazyku sa používa osem pádov. Ôsmy pád ja ablatív. Všetky písmena sú rovnaké ako v srbštine, iba niekoľko hlások sa zdvojnásobilo, pretože sa k ním pridávajú niektoré písmena,“ hovorí Dragoslav Mortvanski, policajný dôstojník v treťom bezpečnostnom sektore.

Ako hovorí Mortvanski, počas ôsmych rokov vo svojej práci sa často stretával s príslušníkmi rómskej národnostnej menšiny. Polovicu jeho pracovného času  trávi v kontakte s Rómami, preto si myslí že absolvovanie kurzu mu veľmi pomôže uľahčiť prácu. Doteraz vedel po rómsky len pár slov, no teraz si svoje poznatky rozšíril o mnoho ďalších fráz a pojmov.

Policajný príslušník Nebojša Miladinov pracuje ako policajný pedagóg na Strednej škole ekonómie a obchodu a na základnej skole Feshe Clare tri a pol roka. Na škole sa často stretávam s rómskymi deťmi a študentmi. Teraz ich už budem môcť osloviť aj v ich vlastnom jazyku. Základným pozdravom je majmišto, čo znamená dobrý deň. Napríklad sokeres znamená čo robíš. Verím, že teraz získam k študentom väčšiu dôveru. Predsa len komunikácia s nimi v srbskom jazyku je trochu problémová a tak keď ich pozdravím po rómsky sú veľmi prekvapení,“ hovorí Miladinov.

Policajný inšpektor Aleksandar Vasić bol jedným s tých, ktorý kurz absolvovali. Popri svojej práci asistenta veliteľa policajného zboru navštevoval dobrovoľne aj tento kurz  dvakrát týždenne. Podľa jeho slov je pre políciu veľmi dôležité, aby sa neustále zlepšovala, pretože len taká polícia dokáže dosiahnuť oveľa dôvernejší vzťah s občanmi.

Učiteľ rómskeho jazyka Aleksandar Stojkov, nechcel prezradiť, kto bol z policajnej triedy jeho najlepší študent. Ako povedal, policajti boli veľmi dobrí študenti a kurz navštevovali pravidelne a s veľkým nasadením.

„Cieľom toho výcviku bolo, aby aj Rómovia pochopili, že sa na nich pozeráme ako na našich občanov. Na občanov, ktorí sú rovnakí ako ostatní. Všetkých sedem organizácií v Kikinde podporilo a prijalo náš návrh na prechod od tradičnej k modernej komunikácii. Cieľom polície je objasňovať a objavovať trestné činy. Medzi páchateľmi sú bohužiaľ aj Rómovia. Znalosť jazyka nám tak umožní lepšie s nimi komunikovať a pomôcť im aj pri ich ochrane a bezpečnosti,“ hovorí Pavle Rajkov, zástupca veliteľa policajného úradu Kikinda.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.