20.06.2018 SPRÁVY

KAUZA MOLDAVA: Prípadu policajnej razie v osade Budulovská sa venuje špeciálny web.

ilustračné foto

Chronológiu kauzy policajného zásahu v rómskej osade Budulovská pri Moldave nad Bodvou v roku 2013 bude pripomínať portál www.policajnarazia.sk. Vytvorila ho koalícia mimovládnych organizácií.

 Koalícia mimovládnych organizácií Equity, o.z., ERRC - Európske centrum pre práva Rómov, ETP Slovensko, Amnesty International Slovensko a CVEK web spustili pri 5. výročí tejto udalosti, čiže 19. júna. Touto aktivitou chcú upozorniť na nespravodlivosť a pochybnosti vo vyšetrovaní razie, ako aj v prípade obžaloby zbitých obetí.

„Stránka www.policajnarazia.sk tiež obsahuje výroky verejných činiteľov, ktorí svojimi vyjadreniami spolitizovali vyšetrovanie, ako aj požiadavky mimovládnych organizácií na štátne orgány. Budú na nej zverejňované aktuálne informácie o ďalšom vývine," uviedol mediálny zástupca aktivity Ján Glovičko pre TASR.

Pripomenul, že zapojené organizácie dlhodobo vyjadrujú nesúhlas so závermi vyšetrovania inšpekcie ministerstva vnútra, postupom súdu i obžalobami pre šiestich Rómov, ktorí sa mali dopustiť krivých výpovedí. „Aktuálne, v stredu 13. júna, dvaja z nich už dostali z Okresného súdu Košice 1 trestné rozkazy za prečin krivej výpovede bez toho, aby vôbec prehovorili pred sudcom," prezentoval Glovičko zistenia mimovládnych organizácií. Poukázal tiež na to, že opodstatnenosť policajnej razie spochybnila aj verejná ochrankyňa práv, ktorá konštatovala porušenie základných slobôd pri razii.

Voči záverom policajnej inšpekcie ministerstva vnútra, ktorá prípad uzatvorila s tým, že postup policajtov bol primeraný, sa poškodení bránili na súde. Po vyčerpaní všetkých opravných prostriedkov na Slovensku podalo ERRC v ich mene sťažnosť na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

Koalícia mimovládnych organizácii takisto sformulovala požiadavky na orgány štátu. Apelujú v nich na zastavenie konaní voči zbitým Rómom a Rómke, zriadenie nezávislého vyšetrovacieho orgánu, ktorý by vyšetroval sporné policajné postupy, taktiež kamerové záznamy pri všetkých zásahoch. Požiadavka sa týka aj toho, aby vrcholní predstavitelia silových zložiek vo svojich vyjadreniach a politikách nepoužívali "stigmatizujúci, predsudky posilňujúci jazyk a neporušovali princíp rovného zaobchádzania".

Polícia v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou zasiahla v stredu 19. júna 2013. Akcia bola podľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Košice - okolie plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Odmietla pritom, že by policajti konali brutálne. 

Podľa občianskeho združenia ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, pri zásahu tzv. kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí, vrátane detí. Polícia po zásahu predviedla na výsluch 15 osôb, dve osoby obvinila z útoku na verejného činiteľa.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.