11.02.2017 SPRÁVY

JUSTÍCIA: Súdne pojednávanie môže byť aj v jazyku národnostnej menšiny.

ilustračné foto

Ak príslušník národnostnej menšiny dostatočne nerozumie po slovensky, podľa zákona má právo hovoriť pred súdom v jazyku, ktorému rozumie. Súd v takomto prípade prizve do konania tlmočníka.

Príslušníci národnostných menšín, ktorí neovládajú spisovný jazyk a ocitnú sa pred súdom, môžu požiadať o tlmočníka. "Podľa platného Civilného sporového poriadku má každý právo konať pred súdom v jazyku, ktorému rozumie. Pod toto právo spadá aj právo na zabezpečenie tlmočníka počas súdnych pojednávaní, prípadne počas iných úkonov, ktoré dotknutá osoba realizuje," povedal pre Gipsy Television hovorca Ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 

Podľa Ministerstva spravodlivosti však sudca zváži, či pribratie tlmočníka do konania je skutočne potrebné. "O konečnom posúdení, či sa do konania priberie alebo nepriberie tlmočník, rozhodne súd na základe povahy a okolností veci. Súd môže napríklad rozhodnúť o pribratí tlmočníka s prihliadnutím na povahu a okolnosti veci aj bez žiadosti," vysvetlil Bubla.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.