JANICE: Rómovia kvôli odškodňovaniu po povodniach napadli starostu

ilustračné foto AP/František Iván

Janice 27. septembra 2010 (TASR) - Od minulého týždňa sa v obci Janice v okrese Rimavská Sobota búria Rómovia. Obviňujú starostu Júliusa Vinczeho z nespravodlivého odškodňovania po povodniach.

Situácia sa vyostrila natoľko, že po veľkej hádke podal starosta na polícii trestné oznámenie za ohováranie. Vzbura Rómov sa začala po vyplácaní odškodného po druhej vlne povodní, ktorá sa dotkla len niekoľkých obyvateľov. "Po žiadosti občanov som spísal zoznam s 29 menami a zaslal som ho s fotodokumentáciou na ministerstvo vnútra SR. Tam rozhodli, že 300 eur za zatopenú pivnicu dostanú len štyria ľudia," vysvetlil TASR Vincze, podľa ktorého sa odškodňovanie stalo príčinou hádok a sporov v obci.

Po odcudzení menného zoznamu odškodnených a neodškodnených obyvateľov z obecného úradu sa situácia vyostrila a Rómovia zaútočili na starostu. "Označili ma za rasistu a nadávali mi. Určití ľudia do toho zapojili aj svoje predvolebné aktivity. Vládne tu napätá atmosféra, začínam sa obávať o zdravie mojej rodiny. Doslova ma Rómovia rasisticky napádajú," povedal starosta a doplnil, že podal trestné oznámenie za diskrimináciu a krádež dokumentov. Podľa banskobystrickej policajnej hovorkyne Márii Faltániovej prijalo obvodné oddelenie v Rimavskej Seči oznámenie o podozrení trestného činu ohovárania. V súčasnosti vec preberá oddelenie skráteného vyšetrovania.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.