J. SLOTA: Je absurdné, že sa kauza dostala pred súd

foto TASR

Bratislava 12. októbra 2010 (Gipsy Television/Emil Balog) - Predseda opozičnej SNS Ján Slota je zrejme rozhorčený postupom Okresného súdu Košice II., ktorý prijal obžalobu na 9 policajtov za šikanovanie rómskych detí z Luníka IX.

Súd až tento mesiac rozhodol o prijatí obžaloby. Väčšinou už bývalí policajti čelia obvineniu zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a štyria z nich aj z vydierania. Deviatim mužom a jednej žene hrozí väzenie na štyri až desať rokov. Termín hlavného pojednávania Okresný súd v Košiciach stanovil na 5. a 26. novembra. Na prvom pojednávaní v novembri sa rozhodne o tom či súd z hlavného pojednávania vylúči verejnosť. Mária Hencovská obhajkyňa troch obžalovaných podala návrh, aby proces bol neverejný. Odôvodnila ho tým, že média podľa nej doteraz o kauze prinášali neprimerané komentáre a malo by sa podľa ustanovenia Trestného poriadku rešpektovať v trestnom konaní dôstojnosť osôb a ich súkromie. „Žiadam vylúčiť verejnosť. Média si získavali informácie o nás aj o našich rodinných príslušníkoch," povedal obžalovaný Matej K.

 

Ján Slota, ktorý sa naposledy dostal na pretras vďaka kontroverznému billboardu na ktorom bol Róm pre TASR uviedol, že je znepokojneý a šokovaný postupom súdu. „Som znepokojený a šokovaný informáciami o vývoji kauzy policajtov v Košiciach, ktorí zasahovali proti šiestim Cigánom po tom, čo vlani okradli a zranili staršiu ženu. Je absurdné, že sa kauza dostala do štádia súdneho konania a obrátila sa proti tým, ktorí v súčasnosti nemajú efektívne prostriedky na boj s kriminalitou maloletých Cigánov a sami sa stávajú obeťami svojej profesie," dodáva J. Slota.

 

Kauza, ktorá šokovala celý svet sa odohrala v marci 2009. Polícia vtedy zadržala Rómov vo veku od desať do šestnásť rokov pre podozrenie z okradnutia staršej ženy. Na policajnej stanici ich pod hrozbou
fyzických trestov a za neustáleho nadávania nútili fackovať sa, bozkávať a vyzliekať sa donaha. Toto ponižovanie si policajti nakrúcali na mobilné telefóny. Mesiac nato prenikol na verejnosť jeden zo záznamov. Odborníci už vtedy odsúdili konanie rómskych chlapcov, poukázali však aj na fakt, že polícia hrupo zneužila svoje postavenie.  

 

Porušovanie zákona policajtmi voči Rómom v prípade šikanovaných detí nie je na Slovensku jediným prípadom. Ochrancovia zákona sa vyznamenali aj v prípade kauzy Kalor Sendrei. Najvyšší súd vlani poslal za mreže policajtov, ktorí ho umučili.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.