J. MIHÁL: Spišský Hrhov je príkladom toho, ako bojovať s nezamestnanosťou Rómov

ilustračné foto AP

Spišský Hrhov 15. októbra 2010 (TASR) - Obecný podnik v Spišskom Hrhove, okres Levoča, je podľa ministra práce sociálnych vecí a rodiny Jozefa Mihála výhodný spôsob ako riešiť nezamestnanosť rómskej komunity.



 

Freso Plavecky

Konštatoval to dnes po návšteve obce, kde okrem prehliadky výrobného podniku sa bol pozrieť aj priamo do neďalekej rómskej osady. "Pozrel som sa, ako sa dá pracovať s rómskymi komunitami, myslím si, že príklad obce Spišský Hrhov je veľmi pozitívny a takto by sa malo postupovať všade na Slovensku," zhodnotil Mihál. V obci vytvorili obecný podnik, kde zamestnávajú 20 ľudí, vyrábajú rôzne predmety a boli schopní vytvoriť zisk aj napriek tomu, že podmienky v regióne sú dosť ťažké. Podľa ministra je to zásluha predovšetkým starostu obce, ktorý veľmi aktívne bojuje s nezamestnanosťou a rómskou problematikou v obci. "Určite je to veľmi pozitívny príklad toho ako nepýtať prostriedky od štátu, ale vlastnou aktivitou zamestnávať občanov a je to výborné," dodal minister. Obecný podnik už funguje približne 10 rokov a slúži predovšetkým na rozvoj a udržanie zamestnanosti.

Podľa starostu obce Vladimíra Ledeckého je úspech obecného podniku práve v tom, že všetko financujú z vlastných zdrojov. "Tie vlastné peniaze si človek najviac váži," doplnil. Podnik zamestnáva 20 pracovníkov, prevažne z rómskej komunity a ľudí, ktorí majú problém zohnať si v regióne prácu. Menšia fabrika pomáha rozvoju obce a udržuje zamestnanosť. Zamestnanci sa venujú niekoľkým činnostiam, napr. stavebnej, stolárskej a tesárskej, vyrábajú rôzne spomienkové predmety a drevené prepravky na víno. Okrem toho sa občania venujú aj údržbe miestnych komunikácií, vodovodu a úprave obecnej zelene.

"Celý podnik je o tom, že peniaze, ktoré podnik zarobí, nepôjdu do obce, ale pôjdu na udržanie zamestnanosti, kupujú sa nové stroje, technológie, máme tu aj požičovňu náradia, snažíme sa to rozvíjať," priblížil starosta. Vedenie sa snaží každým rokom rozvíjať výrobu, ale so zvýšením počtu zamestnancov narába veľmi opatrne a triezvo. Prioritou je udržateľnosť pracovných miest, takže každý rok zvyšujú počet zamestnancov maximálne o dvoch až troch.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.