Izrael, 06.05.2015 SPRÁVY

IZRAEL: Rómsky kráľ Dorin Cioba navštívil Svätú zem

foto Reuters

Rómsky kráľ Dorin Cioba z Rumunska, ktorý je údajne vodcom troch miliónov Rómov po celom svete, dnes priletel do Izraela. Počas svojej prvej oficiálnej návštevy sa plánuje stretnúť s rómskou komunitou v Jeruzaleme.

Fotografka Roni Ben-Ari pozvala Cioaba do Izraela na otvorenie výstavy, ktorá dokumentuje život rumunských Rómov z mesta Lugoj. Výstavu otvoria vo štvrtok v múzeu izraelského umenia v Ramat Gan.

Dorin Cioba, ktorého označujú za kráľa kráľov si chce pozrieť aj pamätník Yad Vashem, ktorý je venovaný holokaustu. Cioba je prezidentom Medzinárodnej rómskej únie.

"To je prvýkrát, čo mám možnosť vidieť rómsku komunitu v Izraeli. Som nadšený, že som sa vo Svätej zemi stretol s mojím ľudom," povedal Cioba pre Jerusalem post.

Rómska komunita žije v starom meste Jeruzalema v preplnených bytoch. Ide o lokalitu Levia brána. Podľa Jerusalem post niektorí žijú aj v utečeneckom tábore v Šuafat a v ďalšej malej obci v pásme Gazy. Tamojší Rómovia sú moslimovia. Údajne sa nepriznávajú k Arabom, ani k Palestínčanom.

zdroj: Jerusalem post



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.