Slovensko, 17.04.2014 SPRÁVY

I. MATOVIČ: Rómovia mu poslali list, aby Polláka nenútil odstúpiť z funkcie splnomocnenca.

foto teraz.sk

Pre kauzu Váhostav chcú poslanci za vládny Smer-SD odvolať z funkcie podpredsedu parlamentu Jána Figeľa. Ak sa tak stane, z funkcií odstúpia aj ďalší opoziční poslanci vrátane splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka. 

Premiér Robert Fico pri hľadaní človeka, zodpovedného za kauzu Váhostavu a jeho veriteľov, ukázal prstom pred niekoľkými dňami na Jána Figeľa, ktorý bol v období zadávania zakázok ministrom dopravy. Poslanci za Smer-SD ho preto chcú odvolať z funkcie podpredsedu Národnej rady.

Ďalšie politické strany preto ohlásili, že ak Figeľa naozaj odvolajú, z funkcií odstúpia aj ďalší opoziční poslanci, ktorí sú na vedúcich postoch v parlamentných výboroch. Líder strany OĽaNO Igor Matovič avizoval, že funkcie sa vzdá aj jeho stranícky kolega Peter Pollák, ktorý je splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity.

"To čo vládny splnomocnenec Peter Pollák začal v tomto treba konečne pokračovať," povedala jeho stranícka kolegyňa a podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová pre Gipsy Television.

Pollák sa už s Rómami rozlúčil

"Možno sa to nezdá, ale dnes sa rozhoduje o budúcnosti Slovenska aj Rómov. Ak sa chceme posunúť dopredu, niekedy musíme aj niečo obetovať. Nebojte sa, toto nie je koniec, ale začiatok. Stojím pri vás, neodchádzam. Neopúšťam Rómov, neopúšťam túto tému. Projekty sú nastavené a rozbehnuté, budem pozorne sledovať ich priebeh," napísal Pollák na svojom FB profile.  




Mimovládne organizácie, ale s takýmto rozhodnutím Igora Matoviča nesúhlasia. Poslali mu preto list. Žiadajú ho, aby Polláka nenútil odstúpiť z funkcie splnomocnenca.


Vážený pán poslanec NR SR, Igor Matovič,

dňa 16.4. 2015 nás prekvapila informácia o tom, že strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ktorej ste predsedom, odvolá všetkých svojich nominantov z funkcií, vrátane splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pána Petra Polláka, ak bude odvolaný pán Ján Fígeľ. Ako Rómov, ktorým záleží na systematickej práci v tzv. rómskej otázke nás informácia od pána Polláka, že odstúpi z funkcie na základe rozhodnutia strany znepokojila a prekvapila. Chápeme pán Matovič, že stranícka príslušnosť zaväzuje pána Polláka konať tak, ako strana rozhodne, no na druhej strane nechceme, aby sa Úrad splnomocnenca stal rukojemníkom politických bojov. Vážime si vašu ústretovosť v čase, kedy ste ako jediná strana dali priestor na svojej kandidátke na zvoliteľnom mieste Rómovi. Vaša iniciatíva pomohla Rómom získať znova pocit spolupatričnosti k tejto krajine. Dali ste nám okúsiť, že sme občania a že ak je vôľa, je aj cesta. Tým, že ste dali Róma na zvoliteľné miesto na kandidátnu listinu a že ste umožnili svojmu poslancovi vziať na seba tú zodpovednosť, ktorú na seba prevzal s Úradom vlády SR splnomocnenca pre rómske komunity, ste priamo spoluzodpovedný za to, ako sa bude táto otázka ďalej riešiť. Sme nespokojní s takýmto politickým vydieraním, kde sa Rómovia stali rukojemníkmi tejto situácie v spoločnosti. Post splnomocnenca pán Matovič je pre nás Rómov dôležitý lebo je jediný, ktorý máme. Preto odvolanie Polláka z tejto pozície vidíme ako nie veľmi šťastné riešenie vo vzťahu nie len k Rómom ale aj k programom a práci, ktorá sa naštartovala, teda k celej spoločnosti. Post splnomocnenca nie je nejaká funkcia v nejakom výbore, splnomocnenec nemá podpredsedu alebo zástupcu, jeho postavenie je úplne odlišné a teda špecifické. Preto Vás chceme vyzvať a zároveň požiadať o prehodnotenie Vašich zámerov s tým, aby z odstupujúcich ste vyňali post splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, pretože toto je pre komunitu nie dobrý signál a spôsobí viac zla ako dobra.

OZ Voda pre Rómov

OZ Romaintegra

OZ Roma Production

OZ Rómskej víly Dzajany

Kultúrno-výchovná organizácia Roma Senec

OZ Romaňi paťiv

Róbert Fogaš - poslanec obce Krásnohorské Podhradie

Róbert Darvaš - poslanec obce Krásnohorské Podhradie

Ľudovít Gunár - poslanec obce Krásnohorské Podhradie

Juraj Žiga - poslanec obce Krásnohorské Podhradie  

František Žiga – starosta obce Bystrany, 2500 Rómov

Milan Gábor – starosta obce Bačkovík

Stanislav Hada – starosta obce Rankovce

Pavol Vidlička – poslanec obce Kecerovce

Marián Gábor – zástupca starostu obce Kecerovce

Dezider Gábor – poslanec obce Kecerovce

Miroslavav Koščák - poslanec obce Kecerovce

Jozef Janičo - poslanec obce Kecerovce

Ladislav Gábor - poslanec obce Kecerovce

Miroslav Klempár – poslanec obce Boliarov

Marián Balog - poslanec obce Boliarov

Vojtech Turko - poslanec obce Boliarov

Ondrej Čobák - poslanec obce Boliarov

Alexander Gábor - poslanec obce Boliarov

Rudolf Maťok - poslanec obce Boliarov

Milan Tancoš- zástupca starostu obce Rankovce

Bartolomej Turták – poslanec obce Rankovce

Igor Fliťár - poslanec obce Rankovce

Tomáš Gašpar - poslanec obce Rankovce

Ondrej Turták - poslanec obce Rankovce

Maroš Dama - poslanec obce Rankovce

Michal Tancoš - poslanec obce Rankovce

Jarmila Vaňová – novinárka

Monika Sinuová - novinárka

Jolana Saltiel

Mária Horváthová

Štefan Žiga

Veléria Žigová

Jozef Horváth

Mária Darvašová

Štefan Darvaš

Ján Horváth

Ján Krištof

Róbert Horváth

Norbert Gunár

Ondrej Gulikas

Ladislav Gulikas

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.