HUMENNÉ: Záujmy Rómov z Podskalky bude presadzovať mládežnícka samospráva

foto TASR

Humenné 29. septembra 2010 (TASR) - Záujmy a požiadavky mladých obyvateľov osady Podskalka v Humennom bude v budúcnosti presadzovať novovytvorené združenie s názvom mládežnícka samospráva.

Voľby do tohto orgánu pozostávajúceho z ľudí vo veku 15 až 30 rokov sa uskutočnia dnes popoludní v priestoroch miestneho komunitného centra. Vytvorenie 20-členného parlamentu mladých na základe výsledku dnešných volieb má podľa slov Michala Kaša z rómskeho komunitného centra v osade Podskalka za cieľ zapájať miestnych obyvateľov s dôrazom na mladšiu generáciu, do veci verejných. "Mládežnícka samospráva bude o svojich požiadavkách či návrhoch komunikovať s poslancami mestského zastupiteľstva, primátorom mesta, ale aj ďalšími inštitúciami," povedal Kašo. Dodal, že ľudia z osady tak môžu spoločne vyjadrovať svoj názor, participovať na príprave rôznych kultúrnych, športových či vzdelávacích podujatí, hovoriť o tom, čo ich trápi a ako chcú zlepšovať svoje životné podmienky.


Na dnešných voľbách v priestoroch komunitného centra na Podskalke sa môžu podľa Kašových slov zúčastniť všetci miestni obyvatelia vo veku 15 až 30 rokov. Z jednotlivých kandidátov si vyberú svojho favorita, ktorému odovzdajú svoj hlas. Zvolení členovia mládežníckej samosprávy si následne zvolia svojho predsedu a pripravia plán činnosti pre budúce obdobie. V týchto dňoch sa zároveň zúčastnia na pracovnom seminári, kde sa v súvislosti s členstvom v parlamente mladých bližšie zoznámia so svojimi právami a povinnosťami.


Voľby mládežníckej samosprávy sa realizujú v rámci projektu s názvom Aj nás sa to týka. Podporila ho Nadácia Intenda v nadväznosti na program rozvíjania občianskej identity, informoval Kašo. V osade Podskalka dnes žije viac ako 1500 ľudí, z ktorých tvoria prevažnú časť Rómovia.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.