02.07.2019 SPRÁVY

Holandské štátne železnice zaplatia aj Rómom odškodné za vojnové transporty do táborov.

Foto: wikimedia.com, Slovenský národný archív

Holandská štátna železničná spoločnosť NS oznámila, že vyplatí odškodné Židom, Rómom a Sintom, ktorých počas druhej svetovej vojny transportovala do táborov v Holandsku, odkiaľ ich poslali do nacistických vyhladzovacích táborov.

Generálny riaditeľ NS Roger van Boxtel oznámil tento krok s tým, že sa bude týkať tisícov ľudí, ktorí prežili holokaust, a priamych príbuzných obetí. Spoločnosť to bude stáť desiatky miliónov eur, citovala tlačová agentúra AP z oznámenia.

NS ďalej uviedla, že jej úloha pri transportoch Židov a ďalších menšín do táborov na príkaz nacistických okupantov počas druhej svetovej vojny je "čiernou stránkou v dejinách železničnej spoločnosti".

Spoločnosť sa za svoju rolu pri transportoch ospravedlnila v roku 2005. Vlani zriadila komisiu, ktorá skúmala, aký spôsob odškodnenia bude najlepší.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.