HODEJOV: Všetko sa dá, keď človek chce

ilustračné foto TASR

Hodejov 23. novembra 2010 (TASR) - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák navštívil obec Hodejov v okrese Rimavská Sobota, kde si prezrel nové nájomné byty nižšieho štandardu a vyzdvihol spoluprácu starostky s Rómami.

V Hodejove žije 1490 obyvateľov, z ktorých 922 je rómskeho pôvodu. V základnej škole je z 280 žiakov 220 Rómov. Päťdesiatpercentné zastúpenie majú Rómovia aj v materskej škole. Podľa starostky Márii Zagyiovej je spolupráca s Rómami možná. "Všetko sa dá, keď človek chce. Žijeme spolu a sú v tom aj klady a aj zápory. Medzi záporné stránky patrí kriminalita či nedostatočná výchova detí zo strany rodičov," povedala TASR starostka s tým, že problémom je aj vysoká nezamestnanosť. V obci nepracuje 436 občanov, z toho 300 je Rómov. Dedina využíva na integráciu Rómov dostupné integračné programy ako Program terénnej sociálnej práce, v ktorom zamestnali troch Rómov.

 

Pomocou Programu podpory výstavby obecných nájomných bytov nižšieho štandardu určených pre bývanie občanov v hmotnej núdzi našlo nový domov osem rómskych rodín. "Splnomocnencovi sa páčili, že byty sú umiestnené takmer v strede obce a nie na jej okraji. Podotkla som, že sa nám páčil prístup neziskovej konzultačno-vzdelávacej organizácie ETP Košice, ktorá do prác na výstavbe bytov zapojila aj jedného nášho občana." Starostka pokračovala, že organizácia pomohla aj pri dokončovaní bytov a to pôžičkami pre Rómov. V obci sa zapojili aj do projektu výstavby technickej vybavenosti v rómskych osadách či asistenta učiteľa.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.