Bratislava, 07.08.2014 SPRÁVY

GYPSY FEST: V Bratislave dnes začne najväčší rómsky festival

Veľkolepá módna prehliadka, pestrofarebný sprievod rómskych umelcov a koncerty. Aj na to sa môžu tešiť návštevníci International Gypsy Festu.

V Bratislave dnes začne najväčší rómsky festival “International Gypsy Fest.” Trojdňový festival začne o 20.00 hodine hodine na Hlavnom námestí veľkolepou fashion show dizajnérky rómskeho povodu Moniky Vontszemuovej. “Toto podujatie podporuje takmer 40 známych osobností, ktoré budú predvádzať modely módnej návrhárky. Veľmi si vážim ich podporu, pretože boli ochotní bez nároku na honorár podporiť náš festival. Jednou z nich je napríklad moderátorka Adela Banášová,” povedal riaditeľ festival Jozef Šivák.

Diváci sa dnes môžu tešiť na vystúpenie speváčky Gitany, Jána Bendiga a Barbory Botošovej.  Medzinárodný festival pokračuje aj v piatok. O 16.00 hodine začne na Obchodnej ulici pestrofarebné Defilé. “Pozývame všetkých tých, ktorí chcú zažiť temperamentnú jazdu historickým centrum hlavného mesta. Ľudia sa môžu tešiť napríklad na 16-člennú balkánsku dychovku z Rumunska či na Karavan Familiu z Maďarska,” povedal Šivák.

V piatok program nekončí, o 20.00 hodine začne na Hlavnom námestí Koncert tradičnej rómskej hudby v rámci ktorého vystúpi Zuralia Orchestra z Rumunska a Rómsky národný ansámbel Slnečná Radvaka z Ukrajiny.

International Gypsy Fest vyvrcholí v sobotu záverečným galaprogramom. Aj ten sa uskutoční o 20.00 hodine na Hlavnom námestí v Bratislave. Diváci sa môžu tešiť na Vierku Berkyovú, ktorá príde na Slovensko po 6-tich rokoch. V programe vystúpi aj Ján Bendig, Gitana, Karavan Familia, Zuralia Orchestra, Imer Traja Brizani a Gitano Family z Francúzska.

Najväčší rómsky festival, ktorý na Slovensku organizuje od roku 2008 sa uskutoční pod záštitou predsedu vlády Roberta Fica, splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka a primátora hlavného mesta SR Bratislavy Milana Ftáčnika. Podujatie je súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2014. Projekt finančne podporil Úrad vlády SR, program Kultúra národnostných menšín.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.