Bratislava, 21.07.2016 SPRÁVY

Gypsy Fest dnes otvoria Rómovia akých nepoznáte.

Rómski policajti, vojaci, asistenti zdravia, štátna úradníčka či úspešný kaderník. Títo úspešní Rómovia dnes budú na bratislavskom Hlavnom námestí prezentovať svoju prácu.

“9. ročník Gypsy Festu otvárame podujatím Rómovia ako ich nepoznáte. Verejnosti ukážeme ďalšie pozitívne príklady ľudí, ktorí sa napriek neľahkej životnej situácii vypracovali a dnes vytvárajú hodnoty pre túto krajinu,” povedal riaditeľ festivalu Jozef Šivák.

Vojakov bude zastupovať Ladislav Smejkal z opravárenského práporu v Martine. Smejkal je veliteľ družstva opráv výzbroje tankov a bojových vozidiel pechoty. Návštevníci festivalu sa budú môcť z blízka pozrieť na mínohľadačku. Obsluhovať ju bude Patrik Královič zo ženijného práporu zo Serede.

“Za každým úspešným Rómom sa skrýva emotívny príbeh. Tak je to aj prípade kaderníka 23 ročného Tomáš Baču zo Spišskej Novej Vsi. Pochádza z chudobnej rodiny. Bol až natoľko ambiciózny, že si otvoril vlastný salón. Keď začal podnikať nemal peniaze na zariadenie. To ho však od sna neodradilo. Bačo patrí v regióne k špičkovým vlasovým štylistom,” povedal riaditeľ festivalu Jozef Šivák.

Na prezentácií nebudú chýbať ani asistenti osvety zdravia, ktorí pôsobia 232 lokalitách na Slovensku. Okoloidúcim budú merať krvný tlak. Ľudia sa môžu stretnúť aj so štátnou úradníčkou Dagmar Litterovou. Na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny šéfuje oddeleniu horizontálnych princípov.

World Roma Festival “Gypsy Fest” bude pokračovať v piatok večer tiež na Hlavnom námestí. Organizátori návštevníkov lákajú na medzinárodnú hudbono-tanečnou show s názvom Noc v rómskom tábore.

“Festival vyvrcholí v sobotu. O 13-tej hodine sa ľudia môžu pripojiť do pestrofarebného defilé a večer ich pozývame na 2 hodinový galaprogram počas ktorého vystúpia rómske hviezdy z 11-tich krajín sveta,” dodal Šivák.

Festival sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Gypsy Fest finančne podporil Úrad vlády, program Kultúra národnostných menšín 2016 a International Visegrad Fund. Gypsy Fest je súčasťou Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2016.

PROGRAM FESTIVALU

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.