27.02.2019 SPRÁVY

GIRALTOVCE: V meste majú problém s nedostatkom aktivačných pracovníkov. Rómovia si hľadajú stabilné miesta.

ilustračné foto SITA

Nezamestnaní v Giraltovciach pri hľadaní práce uprednostňujú trvalý pracovný pomer než vykonávanie aktivačnej činnosti formou menších obecných služieb pre mesto. Podľa primátora Giraltoviec Jána Rubisa ide hlavne o mužov. Mnohé práce, ktoré zvykli robiť, majú teraz na starosti ženy.

Najmä mladí Rómovia si podľa neho hľadajú stabilnú a dobre ohodnotenú prácu. "Máme problém zabezpečiť zimnú údržbu, pretože pochopili, že lepšie sa rodine žije s 500, 600 eurami ako s príspevkom z úradu práce a s príspevkami na bývanie alebo na ďalšie služby, či už sú to rodinné prídavky, a tak ďalej," povedal pre TASR Rubis s tým, že nezamestnaným tiež poukazujú na výhody trvalého pracovného pomeru v podobe odvodov či nároku na dovolenku.

"Veľa chlapcov sa zamestnalo vo firmách v Česku cez našich podnikateľov, ale aj na Slovensku pri budovaní diaľnic, ale aj u podnikateľov v rámci nášho mesta," vysvetlil Rubis. V minulosti pracovalo v meste podľa jeho slov v rámci menších obecných služieb viac ako 80 ľudí, z toho polovica boli muži.



"Dnes máme možno piatich, šiestich chlapov a zvyšok sú všetko ženy. Ak chcú robiť na aktivačných prácach, musia ísť aj do zimnej údržby. Máme rozpis a aj ženy idú s lopatami a zabezpečujú zimnú údržbu v meste,"
dodal Rubis.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.