19.07.2017 SPRÁVY

GELNICA: Festival tolerancie predstaví kultúru národnostných menšín.

Festival tolerancie s názvom Spolu predstaví kultúru národnostných menšín, ktoré kedysi žili alebo žijú v Gelnici. Podujatie začne v piatok 21.júla 2017 o 17.00 hodine v amfiteátri.

Za Rómov budú hrať domáci Žigovci, za Rusínov folklórny súbor Slovinka zo Sloviniek, kultúru karpatských Nemcov predstaví spevokol Spitzenberg z Mníška nad Hnilcom, tradičnú židovskú muziku duo Nataša Kotelesová  a Patrik Ádám. Hudobní hostia budú aj Korben Dallas, Fúzy Múzy z Prešova.

V programe sa predstavia aj členovia Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím. "Mentálne postihnutí zahrajú krátku divadelnú scénku a predstavia svoje výtvarné práce, ktoré vznikli v rámci tvorivých dielní. Cieľom je zapojiť týchto ľudí do spoločenského diania," uviedol pre TASR vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času Mestského úradu v Gelnici Milo Janáč.

Sprievodnou akciou festivalu je Potulná galéria, ktorá bude od 12.00 hodiny na futbalovom ihrisku a od 17.00 hodiny v amfiteátri. Ide o zážitkovú výstavu, zábavu, dialóg, tvorivé dielne, pre deti vymaľovánky aj hru človeče a interaktívny projekt pre seniorov. 

"Poslaním projektu je upozorniť metaforickým jazykom výtvarného umenia na riziká xenofóbie, extrémizmu a rasizmu. Pripravili sme výstavu umeleckých diel v priestoroch malého nákladného auta, interaktívnu hru a workshopy pre deti," povedal Janáč. Festival podporilo sumou 4000 eur Ministerstvo kultúry SR.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.