G. Soros oslávil svoju osemdesiatku vo farebnej košeli, bez saka a kravaty

Bratislava 20. augusta 2010 (TASR) - "Som špekulantom v oblasti financií, filozofie a filantropie." Takéto neobyčajné sebahodnotenie vyslovil v príhovore na vlastnej narodeninovej párty George Soros, ktorý sa dožil 12. augusta osemdesiatky. "Najlepšie sa mi to zatiaľ podarilo v tej prvej oblasti," dodal s istou dávkou irónie a rozčarovania z krízy vo svete vrátane jeho domoviny USA. Asi päťsto gratulantov - rodinných príslušníkov, spolupracovníkov a priateľov pozval do známeho prímorského letoviska Southampton, neďaleko New Yorku.


Obrovský stanový prístrešok postavený pre túto udalosť v jazdeckom areáli na Long Islande bol klimatizovaný a spĺňal parametre reštaurácie v päťhviezdičkovom hoteli. V bielom delenom stane s priehľadnými stenami boli veľké ozdobné lustre, moderné hygienické zariadenia a prekvapivá kvetinová výzdoba. Armáda čašníkov v bielom zabezpečovala rýchlu a hladkú obsluhu. Atmosféra na oslave bola uvoľnená a neformálna, odpovedajúca charakteru oslávenca. Ten na nás spáchal malý podfuk, keď na pozvánke bol predpísaný oblek s kravatou, no on "mladík" prišiel vo farebnej košeli bez saka a kravaty. Medzi hosťami v stane sa mihalo viacero postáv medzinárodnej scény, medzi inými i Martti Ahtisaari, bývalý fínsky prezident a laureát Nobelovej ceny mieru, Javier Solana, bývalý generálny tajomník NATO a vysoký predstaviteľ EÚ, bývalý šéf nemeckej diplomacie Joschka Fischer, bývalý hlavný veliteľ vojsk NATO v Európe a prezidentský kandidát Wesley Clark, či známy diplomat a dnes osobitný splnomocnenec Obamovej administratívy pre Afganistan a Pakistan Richard Holbrook a mnohí iní. V prípitkoch známych osobností sa ozvali i takéto hodnotenia: "Medzi finančníkmi Sorosovho kalibru asi niet takých, čo by nemali vlastné lietadlo, jachtu a zbierku obrazov a nedávali veľkú časť svojich peňazí na verejnoprospešne ciele, núdznym a trpiacim po celom svete", alebo: "Patrí medzi kľúčové osobnosti, ktoré mali vplyv na pád komunizmu a rozvoj krajín strednej a východnej Európy". Na záver sa prihovorila pätica jeho dospelých detí, štyria synovia a dcéra, z dvoch manželstiev. Popri prianí zdravia a spokojnosti neskrývalo pokrvné kvinteto obdiv k svojmu otcovi, ktorý má stále energiu a nápady na rozdávanie. Avantgardný - najmladší syn Gregory bol zodpovedný za príspevok do choreografie osláv, čo pyšný otec verejne vyzdvihol.

 


G. Soros, s komplikovanou mladosťou, ktorú prežil v Maďarsku, začal oslavovať svoje narodeniny vo väčšom formáte v päťročných intervaloch po dovŕšení sedemdesiatky. Vtedy si myslel, že už postupne začne utlmovať svoje aktivity. V sedemdesiatpäťke ešte o tom stále uvažoval, no osemdesiatka ho zastihla plného nápadov. Je v plnom pracovnom nasadení, má mladú partnerku a v predvečer narodenín si dal svoj obľúbený tenisový zápas. Globálna finančná kríza, ktorú predpovedal a jeho návrhy na riešenia robia z neho nielen autoritu v odborných kruhoch, ale i žiadaného komentátora v prestížnych médiách. "George stále veľmi rád vstupuje do verejnej arény, často provokuje, lebo mu na svete, v ktorom žijeme, veľmi záleží," hovorí jeho spolupracovníčka. V kuloároch počas osláv vyvolal diskusiu jeho čerstvý autorský článok v ostatnom čísle New York Book Reviews venovaný finančnej kríze v EÚ a kľúčovej role Nemecka. Berlín nedávno navštívil a v uhorkovej sezóne značne vyprovokoval. Soros považuje Európsku úniu za historický projekt. Podporuje mnohé aktivity vedúce k jeho efektívnejšiemu fungovaniu vrátane siete analytikov v prestížnom European Council on Foreign Relations.

 


Počas nášho krátkeho rozhovoru sa spýtal: "Ako zvláda svoju rolu nová slovenská vláda, bude venovať dostatočnú pozornosť Rómom?" Aj keď je známe, že žiaden filantrop nevenoval také veľké prostriedky na riešenie rómskej problematiky v Európe ako G. Soros, bol som prekvapený, že sa o tento pálčivý a zložitý problém stále živo zaujíma. V rytme disko sa narodeninový večierok po polnoci skončil a začala plynúť nová Sorosova päťročnica.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.