FRANCÚZSKO: Dzurinda rokoval v Paríži o prehĺbení spolupráce

ilustračné foto TASR/Štefan Puškáš

Paríž 9. septembra 2010 (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda absolvoval dnes pracovnú návštevu Francúzska, počas ktorej sa stretol so svojím rezortným partnerom Bernardom Kouchnerom a s prezidentským diplomatickým poradcom Jeanom-Davidom Levittom.

Obe strany na rokovaniach vyzdvihli dobrú úroveň vzájomných vzťahov a spolupráce v rámci Strategického partnerstva, uzatvoreného v roku 2008 a prerokovali možnosti jej ďalšieho prehĺbenia v oblasti jadrovej energetiky, investícií a priemyslu. Dzurinda potvrdil pozvanie pre francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho na návštevu Slovenska.

Predmetom rozhovorov bola otázka integrácie štátov západného Balkánu. Šéfovia diplomacií ocenili spoločný postup Srbska a EÚ pri predložení kompromisnej verzie rezolúcie o Kosove Valnému zhromaždeniu OSN. Diskutovali aj o posilnení ekonomickej spolupráce krajín EÚ vrátane sprísnenia opatrení na kontrolu a zabezpečenie plnenia Paktu rastu a stability a potreby reforiem únie. Francúzski partneri informovali o situácii ohľadne repatriácie rómskych občanov. Ministri poukázali na potrebu európskeho riešenia a využitia mechanizmov a zdrojov existujúcich v rámci EÚ. TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.