05.12.2019 SPRÁVY

Fico mal súhlasiť s vyjadreniami Mazureka, teraz ho preto obvinili!

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil predsedu Smeru-SD Roberta Fica z trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. 

„Napriek tomu, že Najvyšší súd SR rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Fico mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete,“ uvádza stanovisko polícia.

V prípade právoplatného odsúdenia hrozí predsedovi Smeru-SD trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uznesenie vyšetrovateľa NAKA o odmietnutí tejto trestnej veci zrušil ako nedôvodné a nariadil vyšetrovateľovi sa vecou zaoberať.




"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry uznesenie vyšetrovateľa NAKA o odmietnutí tejto trestnej veci zrušil ako neodôvodnené a nariadil vyšetrovateľovi vecou sa ďalej zaoberať," uviedla generálna prokuratúra.

NAKA predtým odmietla trestné stíhanie skutku schvaľovania extrémistických trestných činov Milana Mazureka. Ten čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v rádiu. Na základe právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu SR prišiel v septembri o poslanecký mandát.

Robert Fico na jeho odsúdenie za hanobenie národa, rasy a presvedčenia následne vo videu na sociálnej sieti reagoval s tým, že povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Tvrdil, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.