Bratislava, 19.10.2016 SPRÁVY

Festival Jeden svet: So študentmi diskutovali aj o postavení Rómov.

ilustračné foto

Organizátor festivalu Jeden svet, nezisková organizácia Človek v ohrození, už tradične usporiadala v rámci festivalu diskusie, ktoré boli súčasťou premietania dokumentárnych filmov. 

Žiaci základných a stredných škôl si mohli pozrieť 6 snímkov. Jedným z nich bol dokumentárny fil o kočickom sídlisku Luník IX. Film zachytáva život prostredníctvom ľudí, ktorí na sídlisku žijú. 

“Cieľom bolo poukázať na tematiku rómskej menšiny na Slovensku z inej než bežnej väčšinovej perspektívy,” vysvetlila Katarína Karcolová z Človeka v ohrození, ktorá koordinuje študentské projekcie.

Po premietaní filmu nasledovala diskusia so študentmi. Jej hosťom bol redaktor Gipsy Television, Róbert Hamburgbadžo. Počas diskusie sa opäť potvrdilo to, že ľudia majú v sebe vžité predsudky a stereotypy o Rómoch.

"Práve to je cieľom týchto podujatí, ukázať príbehy ľudí, ktoré by sa k nám inou cestou dostali len ťažko a stavať sa pritom čelom predsudkom, ktoré sú v nás,” dopĺňa Karcolová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.