02.08.2018 SPRÁVY

Exekutíva EÚ upozornila, že Európania nesmú zabudnúť na holokaust Rómov.

ilustračné foto

Európska komisia si pri príležitosti Medzinárodného dňa spomienky na holokaust Rómov, ktorý pripadá na 2. augusta, pripomenula pamiatku státisícov rómskych obetí holokaustu.

"Nacisti a ich kolaboranti usmrtili približne 500.000 Rómov z celej Európy, ktorí v tom čase predstavovali minimálne štvrtinu celkovej populácie Rómov. Dehumanizácia Rómov a iných menšín bola prvým krokom umožňujúcim vykonanie týchto ohavných zločinov," uvádza sa v stanovisku, ktoré zverejnili prvý podpredseda EK Frans Timmermans a eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

Obaja zdôraznili, že Európania nesmú na túto skutočnosť ani dnes zabúdať, naopak, musia energicky a odhodlane brániť spoločné európske hodnoty rovnosti a nediskriminácie.

"Rómovia sú pre mnohých Európanov zabudnutými obeťami holokaustu. Ich historické prenasledovanie nám pripomína potrebu riešiť problémy, ktorým v súčasnosti stále čelia a ktoré sa príliš často prehliadajú," upozornili Timmermans a Jourová. Spresnili, že aj po sedemdesiatich rokoch od holokaustu Sinti a Rómovia každodenne čelia nenávisti, násiliu, diskriminácii a rasizmu, pričom mnohí z nich ešte stále nemajú prístup k základným potrebám, ako je dôstojné bývanie, vzdelávanie a zdravotná starostlivosť. "Je povinnosťou každého z nás v EÚ zaobchádzať s našimi spoluobčanmi, a to najmä s tými najzraniteľnejšími v našej spoločnosti, dôstojne a s rešpektom," uvádza sa v dokumente exekutívy EÚ.

Európska komisia každý rok 2. augusta vzdáva poctu pamiatke rómskych obetí holokaustu a opätovne potvrdzuje svoj záväzok bojovať proti protirómskemu zmýšľaniu, antisemitizmu, rasizmu a iným formám neznášanlivosti. Úradníci EK si tento rok 2. augusta spolu so skupinou Rómov, ktorí prežili holokaust, ako aj s mladými Rómami, pripomenú tieto udalosti v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau v Poľsku.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.