05.12.2018 SPRÁVY

Európska únia a štát dajú 45 miliónov na sociálne bývanie pre Rómov.

foto: Gipsy Television

Mestá a obce, ktoré sú v Atlase rómskych komunít sa môžu uchádzať o 45 miliónov eur. Peniaze sú určené na sociálne bývanie.

Ministerstvo vnútra ich rozdelí medzi samosprávy, ale aj neziskové organizácie, ktoré pomôžu najchudobnejším Rómom dostať sa z katastrofálnych podmienok.

Peniaze sú určené na výstavbu a rekonštrukciu sociálneho, prestupového bývania. Systém bývania musí byť dvojstupňový.





"Buď má obec vybudovanú nejakú bytovku, alebo nejaké kapacity a chce postaviť ten druhý stupeň, alebo nanovo postaví oba stupne," povedal pre Gipsy Television Juraj Gmiterko, riaditeľ Odboru Inklúzie marginalizovaných rómskych komunít Ministerstva vnútra.

Podmienkou je, aby súčasťou projektu bol asistent bývania. Ten musí byť v pracovnom pomere už pred výstavbou sociálneho bývania. Peniaze na jeho plat bude platiť Ministerstvo vnútra do roku 2023.

"Obce nemusia ísť do výstavby niečoho veľkého, ale môžu sa rozhodnúť, že aké zdroje majú k dispozícii priamo na mieste. Majú starú bytovku, môže tam byť tréningové bývanie. Majú maringotky, môže tam byť krízové bývanie," povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, Ábel Ravasz.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.