14.02.2018 SPRÁVY

EÚ: Komisárka Jourová je znepokojená situáciou rómskych žiakov na Slovensku.

foto DPA

Je nemysliteľné, aby v súčasnosti v srdci Európy dochádzalo k diskriminácii a segregácii rómskych detí a žiakov. Uviedla to v stredu na adresu Slovenska eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

Komisárka to uviedla po tom, ako sa v Bruseli stretla s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinou Lubyovou (nominantka SNS). Podľa informácií z kabinetu komisárky Jourovej išlo o stretnutie na žiadosť slovenskej strany a rokovania sa týkali všeobecnejšieho rámca vzdelávacej politiky.

"Som skutočne znepokojená situáciou rómskych detí a žiakov na Slovensku. Je nemysliteľné, že v srdci Európy diskriminácia a segregácia nielen prevládajú, ale aj rastú," uviedla Jourová v stanovisku vydanom po stretnutí s Lubyovou.

Komisárka odkázala do Bratislavy, že očakáva od slovenských orgánov, že prestanú používať metódy obviňovania a začnú konať. "Nemôžeme si dovoliť ďalšiu stratenú generáciu slovenských rómskych detí v ich domovskej krajine. Jednoducho si to nezaslúžia," upozornila Jourová.

Zdôraznila, že urobí všetko pre to, aby túto situáciu napravila. Ak to bude nevyhnutné, v hre je podľa nej aj právne konanie voči Slovensku, čo môže viesť až k finančným sankciám.

Tlačový odbor ministerstva školstva SR pre TASR uviedol, že Lubyová pozvala komisárku Jourovú na oficiálnu návštevu Slovenska, v rámci ktorej slovenská strana poskytne exekutíve EÚ detailnejšie podklady a vysvetlenia spojené so vzdelávaním Rómov.

Lubyová sa vo štvrtok v Bruseli zúčastní zasadnutia Rady EÚ pre vzdelávanie, ktorá má na programe hodnotenie programu Erasmus+ a posilňovanie spolupráce medzi členskými štátmi Únie v oblasti vzdelávania.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.