02.08.2017 SPRÁVY

EÚ: Európania nesmú zabúdať na zločiny proti Rómom z druhej svetovej vojny.

foto: groenlinks.nl

Európska komisia v dnešnom stanovisku pripomenula, že určila 2. august ako Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu, aby vzdala hold pamiatke tisícov Rómov, ktorí sa stali obeťami prenasledovania počas druhej svetovej vojny.

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans a eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v dnes zverejnenom spoločnom stanovisku uviedli, že EÚ nesmie zabúdať na tieto neospravedlniteľné zločiny proti Rómom.


"Mladšie generácie, pre ktorých sa tieto epizódy zdajú byť vzdialené, by mali túto tragédiu poznať a pochopiť. Prenasledovanie a diskriminácia v Európskej únii nemajú miesto. Spomienka na zločiny minulosti nám pomáha budovať zajtrajšiu Európu založenú na spoločných európskych hodnotách," uvádza sa v spoločnom vyhlásení predstaviteľov exekutívy EÚ.

Európska komisia zároveň zdôraznila, že vyzýva všetky členské štáty EÚ, aby uznali genocídu Rómov a v súlade s rezolúciou Európskeho parlamentu z apríla 2015 uznávali 2. august ako Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu. Dňa 2. augusta 1944 bolo v plynových komorách koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau zavraždených viac ako 3000 Rómov vrátane žien a detí.

"Je to nevyhnutný krok k obnoveniu dôstojnosti a spravodlivosti rómskych komunít a tomu, aby sme sa uistili, že na tieto udalosti nikdy nezabudneme," uvádza sa vo vyhlásení eurokomisie.

Európska komisia v tejto súvislosti pripomenula, že bude aj naďalej podporovať členské štáty Únie v ich snahách o lepšiu integráciu Rómov do spoločnosti.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.