14.08.2017 SPRÁVY

ENVIRO: Témou workshopu v Košiciach bude zamestnávanie Rómov v zelenej ekonomike.

ilustračné foto M. Kravčík

Zástupcovia samospráv a neziskových organizácií sa v Košiciach podelia o svoje priaznivé skúsenosti so zamestnávaním Rómov v zelenej ekonomike. Na workshope, ktorý sa uskutoční v utorok (15.8.) v Teledome na Timonovej ulici, okrem nich vystúpia i odborníci z Nórska.

"Európsky environmentálny výbor odhadol, že do roku 2030 by potenciálne mohlo v odpadovom hospodárstve - logistike, oprave, predaji a recyklácii vzniknúť až 860.000 nových pracovných miest na plný úväzok. Ak by sa tento ambiciózny scenár podarilo naplniť redukciou odpadu z potravín, opätovným využívaním textílií, nábytku a recykláciou, tak by sa do roku 2030 vypustilo do európskeho ovzdušia o 425 miliónov ton emisií CO2 menej a ušetrilo by sa takmer 61 miliónov litrov vody," uviedla riaditeľka ETP Slovensko Slávka Mačáková.

Pre Slovensko by to odhadom mohlo podľa jej slov znamenať vytvorenie približne 10.000 pracovných miest a ušetrenie nášho vzduchu od piatich miliónov ton emisií CO2 a úsporu 600.000 litrov vody. "Slovensko nemá zatiaľ vypracovanú ucelenú koncepciu rozvoja zelenej ekonomiky, ktorá by mohla mať výrazný pozitívny vplyv na vytváranie nových pracovných miest, a to aj pre skupiny obyvateľov s nízkou alebo veľmi nízkou kvalifikáciou. K „zeleným“ ekonomickým činnostiam patria aj environmentálne služby a spracovanie tuhého odpadu," tvrdí Mačáková.

Ako ďalej uviedla, príklady zelenej ekonomiky a jej využitia pri vytváraní nových ekologických pracovných miest v Európe predstavia na workshope Príležitosti inklúzie Rómov v rámci zelenej ekonomiky na Slovensku odborníci z nórskej organizácie International Development Norway Association Anders Stolan a Carol Tissot.

"Zástupcovia samospráv Spišský Hrhov a Raslavice a neziskových organizácií Svatobor, KOŠAKT, Pro Tornensis a ETP Slovensko sa podelia s praktickými skúsenosťami, ako sa im darí zvyšovať zamestnanosť obyvateľov prevažne z marginalizovaných rómskych komunít s nízkou a veľmi nízkou kvalifikáciou v „zelenej“ ekonomike," dodala riaditeľka ETP Slovensko.
     



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.