15.05.2018 SPRÁVY

ECRI upozornila Chorvátov na nenávistné prejavy voči Srbom, Rómom a LGBT.

ilustračné foto

V Chorvátsku vo verejnej diskusii pribúdajú rasistické a nenávistné prejavy. Tie sú zamerané hlavne voči Srbom, Rómom a členom komunity LGBT. Uviedla to Rada Európy prostredníctvom svojho nezávislého monitorovacieho orgánu Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii.

V Chorvátsku vo verejnej diskusii pribúdajú rasistické a nenávistné prejavy. Tie sú zamerané hlavne voči Srbom, Rómom a členom komunity LGBT. Uviedla to v utorok Rada Európy (RE) prostredníctvom svojho nezávislého monitorovacieho orgánu Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI).(

Správa, ktorá analyzuje legislatívne otázky, rasistické a homofóbne prejavy, prípady násilia a integračné politiky členských krajín Rady Európy, v prípade Chorvátska zaznamenala nárast nacionalizmu. Ten sa prejavuje najmä v radoch mládeže a často má podobu pochvalného vyjadrovania sa o fašistickom ustašovskom režime z obdobia druhej svetovej vojny.

ECRI upozornila na nedostatočnú reakciu zo strany chorvátskych orgánov na rastúce prejavy neznášanlivosti. Väčšina prípadov nenávistných prejavov a nenávisťou motivovaných násilností sa považuje len za priestupok a nie trestný čin. Správa ocenila lepšiu právnu ochranu pred trestnými činmi z nenávisti - zmenami a doplnkami trestného poriadku -, avšak upozornila, že táto legislatíva sa zriedka uplatňuje proti zločinom z nenávisti. 

Chorvátsko je v správe ECRI kritizované, že len čiastočne implementuje národné rómske stratégie a Rómovia aj naďalej čelia vysokej miere sociálneho vylúčenia. Ich prístup k zamestnaniu je alarmujúco nízky a miera predčasného ukončenia školskej dochádzky je stále vysoká.

Rada Európy prostredníctvom ECRI v júli 2014 ocenila nový legislatívny rámec pre LGBT komunitu s prijatím zákona o registrovaných partnerstvách rovnakého pohlavia. Podľa terajšej správy však predsudky voči predstaviteľom sexuálnych menšín zostávajú rozšírené a v každodennom živote tieto osoby zažívajú rôzne formy diskriminácie.

Správa bola pripravená po návšteve členov ECRI v Chorvátsku v apríli 2017 a zohľadnila vývoj spoločnosti do 7. decembra 2017.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.