27.03.2019 SPRÁVY

ĎURKOV: Obec dokončila výstavbu nových bytov. Chce motivovať mladé rodiny.

Ilustračné foto

Obec Ďurkov pri Košiciach dokončila výstavbu nájomných bytov. Starosta Ondrej Valik chce aj takto motivovať mladé rodiny, aby zostali bývať v obci.

O nájom jeden, dvoj a trojizbových bytov je podľa starostu obce veľký záujem. Obec zaevidovala 36 žiadostí. „Sú to nadštandardné byty, zariadené kuchynskou linkou, sporákom. Verím, že tí, ktorí budú mať šťastie a ubytujú sa v tejto bytovke, budú spokojní,“ komentoval pre TASR Valik. Obec prijala všeobecné záväzné nariadenie, prednosť budú mať obyvatelia Ďurkova, ktorí tam majú trvalý pobyt.

Náklady na bytovku predstavujú 657.330 eur. Obec si zobrala úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške 372.000 eur, vlastné zdroje boli 67.790 eur. Dotácia od ministerstva dopravy a výstavby tvorí 200.310 eur a technická vybavenosť 17.220 eur.




Obec postavila v minulosti dve nájomné bytovky pre Rómov, ktorých v Ďurkove žije okolo 800. Starosta vyjadril spokojnosť s tým, že ich obyvatelia až na malé výnimky plnia svoje povinnosti a platia nájom. „Obec chce aj takto zmierňovať sociálne rozdiely,“ vysvetlil.

Vedenie obce vyčlenilo aj ďalšie pozemky, na ktorých by si mohli záujemcovia postaviť nové domy. „Nechceme, aby nám odchádzali z dediny mladí ľudia. Každý jeden starosta je rád, keď sa obec rozrastá,“ zhodnotil Valik. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.