Bratislava, 04.02.2016 SPRÁVY

DOTÁCIE: Úrad splnomocnenca zaevidoval 283 rómskych projektov.

foto Roma Production

Tento rok sa o dotáciu na rómske kultúrne podujatia uchádza 283 projektov. Ak prejdú formálnou kontrolou, komisia medzi nich prerozdelí 664 152 €.

Za rómsku národnostnú menšinu prišlo na Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny 283 projektov. "Aktuálne je v procese kontrola doručených žiadostí, preto nie je v tejto chvíli možné uviesť presný počet kompletných žiadostí – doposiaľ je v elektronickom dotačnom  systéme  zaregistrovaných 283 projektov rómskej národnostnej menšiny," uviedol pre Gipsy Television Tlačový odbor Úradu vlády.

Najviac projektov podali žiadatelia v rámci podprogramu 1.3, čo je podpora kultúrnych aktivít a umeleckej tvorby. Pre všetky národnostné menšiny je vyčlenené suma 3 879 250 €. Rómovia si na projektoch rozdelia 664 152 €. "Komisia pre rómsku národnostnú menšinu bude zasadať v priebehu mesiacov február – marec," uviedol v písomnom stanovisku pre Gipsy Television Tlačový odbor Úradu vlády.

Zloženie komisie

Rastislav Tarhaj

Elena Cinová

Lucia Henčlová-Tuleková

Eduard Čonka

Agnesa Vozárová

Eduard Daniš

Peter Sýkora

Veronika Vasilová

Alena Kotvanová

Máia Středová

Šefáia Bohátová

Matea Bucalo

Najúspešnejšie kultúrne projekty

Asi najúspešnejším projektom je najväčší rómsky festival "Gypsy Fest", ktorý sa na Slovensku organizuje od roku 2008. Má najväčšiu mediálnu kampaň. Projekt totiž podporujú všetky televízie, ako TV Markíza, TV JOJ, RTVS, TA3. Do aktivít sa tiež zapájajú známe osobnosti, ktoré tak festival zároveň propagujú. Na niekoľkodňové podujatie, na ktorom sa nevyberá vstupné, majú organizátori rovnaký rozpočet ako menej známe podujatia, o ktorých možno ani široká verejnosť nevie.

Ďalším známym a úspešným projektom je festival Balval fest, ktorý organizujú v Kokave nad Rimavicou. Podujatie si za niekoľko rokov získalo veľa priaznivcov. Na podujatí vystupujú domáce aj zahraničné kapely.

Úspešným projektom je aj spevácka súťaž Rómsky hlások, ktorú organizujú v Lučenci. Organizátori každý rok hľadajú spevácke talenty z celého Slovenska. Tie pred súťažou absolvujú tréning s kapelou. Súťaž objavila mnohé spevácke hviezdy, ktoré bodovali aj v súťaži Superstar. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.