DETVA: Ak mesto internát nekúpi, do budovy nasťahujem Rómov

foto TASR

Detva 26. augusta 2010 (TASR) - Hrozba, že do budovy bývalého internátu na Štúrovej ulici v Detve sa nasťahujú neprispôsobiví občania, začala byť opäť aktuálna. Jej súčasný majiteľ, spoločnosť Valrent, s.r.o., chcela totiž budovu pôvodne prestavať na nájomné byty, objekt je však v katastri zapísaný ako budova, nie ako bytový dom, a mesto preto nesúhlasí so zmenou účelu užívania nehnuteľnosti.

"Mesto chce, aby vlastník túto budovu využíval na účel, ktorý je zapísaný v katastri nehnuteľnosti, teda na nebytové priestory, ako sú kancelárie, administratívne priestory, priestory pre podnikanie, služby," uviedol pre TASR primátor Detvy Ján Šufliarsky.


Podľa neho zástupcovia firmy ho pri rokovaniach ubezpečovali, že nemajú záujem, aby byty prenajali alebo predali neprispôsobivým občanom. "Mesto Detva v záväznom stanovisku nepovolilo zmenu užívania stavby, nakoľko predložené riešenie nebolo a nie je v súlade s územným plánom mesta Detva a v doloženej dokumentácii boli uvedené viaceré neakceptovateľné nedostatky," pripomenul primátor. Jedným z dôvodov bol aj fakt, že mesto disponuje dostatočnou kapacitou bytov nižšieho štandardu, ktoré sú voľné a nie sú obsadené nájomníkmi ani v súčasnosti. Okrem toho na základe viacerých rokovaní mesta s riaditeľmi gymnázia a spojenej školy, na ktorých sa riešila problematika bezpečnosti, sa prijali závery, že internát nebude prebudovaný na nájomné byty a byty pre sociálne slabšie skupiny obyvateľstva. Ako ďalej primátor uviedol, spoločnosť po vydaní nesúhlasného záväzného stanoviska mesta neprepracovala projekt na využitie budovy internátu na nebytové priestory, ako je vedená v katastri, ale ponúka tento objekt na odkúpenie mestu. "Súčasne sa začínajú po meste šíriť fámy, že ak ju mesto nekúpi, spoločnosť do nej nasťahuje neprispôsobivých občanov," podotkol Šufliarsky. Ako dodal, časť poslancov a obyvateľov mesta teraz vyvíja tlak na mesto, aby túto budovu kúpilo. "Pomáha to najmä spoločnosti Valrent, ktorá v súčasnosti nemôže využívať túto budovu, pretože jej stav nevyhovuje stavebným a hygienickým požiadavkám, nemôže ju využívať a prenajímať na bytové ani na nebytové priestory a preto sa jej potrebuje zbaviť," uviedla hlava mesta. Najjednoduchším riešením je preto odkúpenie budovy mestom.


Zámer odkúpiť internát od jeho súčasného majiteľa už schválili poslanci na júnovom zastupiteľstve. V piatok 27. augusta bude na mimoriadnom zastupiteľstve o zamýšľanej transakcii podaná aktuálna informácia. Primátor však chce tento krok odmietnuť a zastaviť tak ďalšie zadlžovanie mesta. Vladimír Urblík, ktorý je konateľom spoločnosti Valrent, však tento krok primátora nechápe. "Pred dvoma mesiacmi bol za, no dnes je proti. Neviem, čo sa za ten čas zmenilo," uviedol pre TASR. Na najbližšom zastupiteľstve sa však chce zúčastniť a podať presvedčivé informácie.

 

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.