D. STREDA: Mesto získalo z eurofondov 5 miliónov eur

ilustračné foto Gipsy Television

Dunajská Streda 6. júla 2010 (TASR) Hájos: "Politika rómskej komunity stojí na troch pilieroch: bývanie, zamestnanosť a tretím pilierom je vzdelávanie. Z piatich tri sú zamerané na vzdelávanie, jedno je zamerané výslovne na zamestnanosť, samozrejme rómski obyvatelia zas by so svojimi pracovnými silami vedeli nám pomôcť, takisto aj sebe, si zarobia, tak majú z čoho platiť svoje režijné náklady."

 

Mesto Dunajská Streda získalo z eurofondov päť miliónov eur nenávratnej pôžičky na realizáciu tzv. Rómskeho programu. Povedal to pre TASR primátor mesta Zoltán Hájos. "Začiatkom roka, po schválení mestského zastupiteľstva sme podali žiadosť o poskytnutie podpory projektu Lokálnej stratégie komplexného prístupu, ktorý bol schválený," uviedol primátor s tým, že v žiadosti predložili päť podprojektov. "Chceme rekonštruovať integrovanú Základnú školu (ZŠ) Gyulu Szabóa, ide o ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským, kde študuje vysoké percento rómskych detí," informoval Hájos. Výška rozpočtu je 1,636 milióna eur a spolufinancovanie samosprávy je päť percent. "Druhým podprojektom je rozšírenie práce terénnych komunitných pracovníkov. Doteraz máme dvoch takýchto zamestnancov, ale pre veľký záujem treba rozšíriť ich počet," priblížil primátor. Pripomenul, že títo pracovníci pomáhajú rómskemu obyvateľstvu pri vybavovaní rôznych úradných záležitostí. Ide o podporu takmer vo výške pol milióna eur.

V Dunajskej Strede sa budú realizovať aj motivačné a rekvalifikačné kurzy pre rómsku komunitu. "Taktiež ide o projekt vo výške pol milióna eur, z čoho päť percent znáša mesto," konštatoval šéf mestského úradu a podčiarkol, že v programe Druhá šanca si môžu vylepšiť Rómovia svoj život. "Posledným bodom nášho projektu bolo vybudovanie zberného dvora na území mesta Dunajská Streda. Na tento cieľ nám schválili necelé dva milióny eur. Samozrejme, spolufinancovanie zo strany samosprávy je aj v tomto prípade päť percent. V projekte počítame s pracovnými silami rómskej komunity," zdôraznil primátor a pokračoval: "Uvedomujeme si, že riešenie rómskej problematiky stojí na troch pilieroch: bývanie, zamestnanie a vzdelávanie. V našom meste chceme doriešiť rómsku problematiku," vyzdvihol.

Z vybudovania zberného dvora budú mať osoh všetci obyvatelia, lebo sa môžu zbaviť starých elektrospotrebičov, rôznych predmetov, a Rómovia, ktorí budú zamestnaní, budú mať z čoho platiť svoje režijné náklady na živobytie. "Žiaľ, v rámci tohto projektu sme nemohli riešiť otázku vybudovania nových nízkoštandardných bytov, preto sme navrhli Úradu vlády SR, aby zvážil zaradenie tejto problematiky do novej výzvy najbližších projektov," uzavrel Hájos.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.