06.10.2018 SPRÁVY

ČR: O hlasy voličov sa uchádza viac ako 150 Rómov. Ku kupčeniu s hlasmi zatiaľ nedošlo.

ilustračné foto: idnes.cz

V Česku v sobotu pokračujú komunálne a senátne voľby. O kreslá v obecných, mestských zastupiteľstvách a v senáte sa uchádza viac ako 150 Rómov. Volebné miestnosti dnes u našich susedov budú otvorené do 14.00 hodiny.  

Záujem o hlasovanie bol podľa informácií ČTK v prvý volebný deň podobný ako pri posledných komunálnych voľbách pred štyrmi rokmi. Senátorov si vtedy prišlo vybrať v prvom kole volieb približne 39 percent voličov, komunálnych zástupcov asi 44,5 percenta ľudí.

Tí, ktorí nestihli odovzdať svoj hlas v piatok, majú šancu ešte v sobotu od ôsmej ráno do štrnástej poobede. Potom sa volebné miestnosti zatvoria a volební komisári začnú sčítavať hlasy.

O hlasy voličov sa uchádza viac ako 150 Rómov. Číslo ale môže byť oveľa väčšie. Portál Romea.cz napríklad uvádza, že o kreslá sa uchádza do 300 Rómov.

Nielen na Slovensku, ale aj v Česku pravidelne dochádza ku kupovaniu hlasov voličov. Organizácia RomanoNet sa preto rozhodla, že bude monitorovať lokality, kde žije najviac Rómov. Podľa dostupných informácií zatiaľ k tomu nedošlo.

Dodajme, že 8 miliónov oprávnených voličov má možnosť hlasovať o novom zložení mestských a obecných zastupiteľstiev. O ich priazeň sa uchádza 213-tisíc kandidátov, ktorí chcú obsadiť vyše 62-tisíc mandátov. V dvadsiatich siedmich obvodoch si Česi navyše volia aj senátorov spomedzi 236 kandidátov.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.