23.11.2017 SPRÁVY

ČR: Minister kultúry uzavrel zmluvu na odkúpenie ošipárne v obci Lety.

ilustračne foto ČTK

Český minister kultúry Daniel Herman podpísal vo štvrtok so zástupcami spoločnosti AGPI zmluvu o odkúpení ošipárne v obci Lety pri juhočeskom meste Písek, kde býval počas druhej svetovej vojny rómsky koncentračný tábor. Štát zaplatí za areál 450 miliónov korún (17,7 milióna eur), informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Odkúpenie už skôr schválila vláda. Na tomto mieste by mal vzniknúť pamätník obetí rómskeho holokaustu. Okrem ministra podpísali dokument aj riaditeľka Múzea rómskej kultúry Jana Horváthová a predseda predstavenstva firmy AGPI, majiteľa ošipárne, Jan Čech. Po podpise zmluvy musia dať ešte súhlas s predajom akcionári podniku na valnom zhromaždení, ktoré sa bude konať 4. decembra.

Ošipáreň skončí na jar budúceho roka. Štát investuje do ďalšej úpravy areálu v obci Lety približne 120 miliónov korún (vyše 4,7 milióna eur). S nákladmi na pamätník by mohli pomôcť zdroje z takzvaných nórskych fondov, povedal námestník ministra kultúry René Schreier. Na podobu pamätníka bude vypísaná architektonická súťaž. O pamätník sa bude starať Múzeum rómskej kultúry.

Ošipáreň sa rozkladá na siedmich hektároch. Tvorí ju 13 hál, v ktorých sa chová okolo 13.000 prasia. V období nacizmu bol na tomto mieste od augusta 1940 najprv trestný pracovný tábor. V januári 1942 sa zmenil na zberný tábor a v auguste tam bol zriadený koncentračný tábor - podobne ako v juhomoravskom meste Hodonín. 

Odvtedy do mája 1943 prešlo táborom v Letoch 1308 Rómov - mužov, žien aj detí. Zo spomínaného počtu zahynulo v tábore 327 ľudí a vyše 500 ich previezli do vyhladzovacieho tábora Auschwitz (pri meste Osvienčim) v okupovanom Poľsku. Z koncentračných táborov sa nevrátilo asi 600 rómskych väzňov. Podľa odhadov nacisti vyvraždili 90 percent českých Rómov, pripomenul portál Novinky.cz.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.