CNN: O svetovom rómskom festivale "International Gypsy Fest-e" už vie celý svet

foto Gipsy Television

Bratislava 16. novembra 2010 (Gipsy Television/Katarína Mrňová) - Najprestížnejší, najkvalitnejší,  mnoho žánrový a teraz aj naznámejší rómsky festival. Takéto prívlastky má "International Gypsy Fest". O myšlienke svetového rómskeho festivalu sa totiž dozvedel celý svet. Reportáž o podujatí a jej riaditeľovi  odvysielala najuznávanejšia americká spravodajská televízia CNN.

Hlavnou postavou reportáže je riaditeľ festivalu Jozef Šivák. Divákov relácie World View, ktorú vysiela CNN informoval o myšlienke celého projektu a o podujatiach, ktoré boli súčasťou tohtoročného "International Gypsy Fest-u". "Dostať priestor v dobrom vysielacom čase a v najsledovanejšej televízií, ktorú sledujú milióny divákov na všetkých kontinetoch je pre nás veľký úspech. Navyše reportáž rotovala vo vysielaní CNN tri dni. Takže radšej ani nebudem uvažovať nad tým, koľko ľudí ju mohlo vidieť,"dodáva s úsmevom riaditeľ festivalu Jozef Šivák.

International Gypsy Fest založilo občianske združenie Roma Production v roku 2008. Podujatie sa počas troch rokov vyprofilovalo na prestížny festival, ktorý každý rok na Slovensko pozýva tých najlepších rómskych umelcov z celého sveta. Na festivale vystúpili umelci z Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Nemecka, Srbska, Bulharska, Macedónska, Španielska, Švédska, Argentíny a Brazílie. International Gypsy Fest je najdlhším rómskym festivalom. Počas siedmich dní trom tisíckam návštevníkom ponúkol autorskú výstavu fotografií "Cigáni - Gypsies", 2 - dňový filmový maratón, 4 - dňový divadelný workshop, koncert tradičnej rómskej hudby a galaprogram International Gypsy Fest, ktorý si v športovej hale v Trebišove pozrelo 1.400 divákov. Tretí ročník International Gypsy Fest-u sa konal pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča. 

 

 

Tu si môžete pozrieť reportáž - Roma telents showcased in Slovakia

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.