CINOBAŇA: Vytvorí VKC pracovné miesta pre 18 nezamestnaných

ilustračné foto TASR

Cinobaňa 21. júla 2010 (TASR) – Pracovné miesta pre 18 ľudí vytvorí v auguste nezisková organizácia Výrobno-komunitné centrum (VKC) Starý mlyn v Cinobani v okrese Poltár. Dnes nezamestnaní ľudia z dediny a okolia by mali v obnovenom mlyne šiť športovú obuv pre francúzsku firmu Bensimon.

 

"Na spolupráci sme sa dohodli s firmou Dupan Twin z Kriváňa, ktorá šije obuv pre zahraničné spoločnosti a okrem Kriváňa má ďalšie prevádzky aj v Neninciach, Veľkom Krtíši a Vinici," povedal TASR riaditeľ VKC Pavel Urbančok. Odberateľ by mal prevádzku v Cinobani zabezpečiť šijacími strojmi a potrebnou technológiou. Aj napriek tomu, že v 2350-člennej obci je niekoľko stoviek nezamestnaných, šéf VKC konštatoval, že je problém nájsť aj tých 18 zamestnancov. Práca je síce menej platená, ale domáci by nemali žiadne iné výdavky spojené napríklad s cestovaním. Tí, ktorí sa rozhodli v centre pracovať, už absolvovali aj prvé školenie v prevádzke na Kriváni.

 

VKC už v minulosti zastrešovalo šitie obuvi pre taliansku firmu Rieker. Asi dve desiatky nezamestnaných dokázali doma ušiť za mesiac až 2400 párov topánok. Výrobca sa však v čase krízy rozhodol presunúť výrobu do krajín, kde je ešte lacnejšia pracovná sila ako na Slovensku. Začiatkom roka získalo VKC 77.514 eur z Fondu sociálneho rozvoja na projekt Získavanie znalosti a zručnosti k úspešnému zamestnávaniu. Projekt trvá od marca 2010 do júla 2011 a v rámci neho 16 ľudí absolvuje školenia a kurzy výroby zámkovej dlažby a zatepľovania budov. Zámkovú dlažbu už asi tri roky v rámci iných podporených projektov vyrábajú niekoľkí Rómovia.

Centrum kúpilo mlyn v roku 2005 od tamojšieho obecného úradu a postupne ho premenilo na prevádzku malej výroby. Na úpravu priestorov získalo neskôr 11.950 eur z Fondu sociálneho rozvoja. Z príspevku na zamestnávanie vo výške 13.277 eur vytvorili o rok neskôr prvých päť pracovných miest.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.