ČERVENÝ KAMEŇ: Summit V4 nepriniesol pre Rómov konkrétne riešenia

foto TASR

Bratislava 1. októbra 2010 (Gipsy Television/Jozef Kmeťo) - Integrácia Rómov bola témou stretnutia predsedov parlamentov Vyšehradskej štvorky, čiže Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska.

"Na Slovensku máme asi 400 tisíc Rómov. Nadpolovičná časť žije štandardný život, ako majorita. Tá druhá časť obyvateľstva je rómsky problém," povedal pre Gipsy Television Richard Sulík.Prioritou Slovenska v riešení problematiky bude podľa neho čo najrýchlejšie zavedenie E-pay kariet. Čipové karty by mali podľa Richarda Sulíka vyriešiť úžeru v rómskych osadách, a zároveň by mali Rómov naučiť lepšie hospodáriť s peniazmi. Líder strany SaS tiež zdôraznil, že karty nevyriešia každú drobnú "boľačku". Na otázku Gipsy Television, či sa nebojí, že nová "kreditka" prehĺbi priepasť medzi Rómami a nerómami, Richard Sulík odpovedal "nemám obavy, že by E- pay karty prehĺbili priepasť medzi rómskou komunitou a majoritným obyvateľstvom". Sulík tiež uviedol, že v rámci V4 má práve Slovensko najväčšie ťažkosti pri riešení rómskej problematiky, čo podľa neho súvisí s početnosťou tejto komunity. "V Poľsku je to asi jedna tisícina, na Slovensku asi osem percent z celkového počtu obyvateľstva," povedal Sulík.

 

Stretnutie predsedov parlamentov V4 bolo o výmene informácií, ako o prijatí konkrétnych riešení. Česká predsedníčka posleneckej snemovne Miroslava Němcová (ODS) pre Gipsy Television povedala "my nemôžeme nikoho nútiť, aby prijal konkrétne kroky v riešení problematiky. My môžeme len odporúčať na základe našich skúseností." Všetky delegácie sa však zhodli na tom, že dôležité je vzdelávanie detí a to už v predškolskom veku. Slovensko preto chce dať červenu zaraďovaniu rómskych detí do špeciálnych škôl. Štát plánuje zrušiť vyšší normativ, ktorý dostáva špeciálna škola oproti normálnej.

 

Sulík na záver doplnil, že neexistuje jedno riešenie, ktorým dokážeme vyriešiť všetky problémy. "Je to množina malých riešení. V každom prípade to bude beh na dlhé trate," dodal predseda NR SR.

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.