13.09.2019 SPRÁVY

Čaputová po stretnutí s rómskymi študentmi: Som na nich hrdá, pretože sú inšpiráciou aj pre majoritu.

Foto: Z. Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová pozvala v piatok na raňajky 10 rómskych študentov stredných a vysokých škôl. Ich výber zabezpečili jej poradcovia Jurina Rusnáková, riaditeľka Ústavu romologických štúdií UKF Nitra a Viktor Teru, riaditeľ Rómskeho vzdelávacieho fondu. 

"Veľmi sa teším z dnešného stretnutia so vzdelanými a rozhľadenými mladými ľuďmi, ktorí chcú aktívne prispieť k rozvoju Slovenska a už teraz ho úspešne reprezentujú," uviedla prezidetka SR Zuzana Čaputová.

Študenti, ktorí sa stretli s prezidentkou študujú biochémiu, farmáciu, pedagogiku, sociálnu prácu, techniku a mnohé ďalšie odbory a venujú sa aj dobrovoľníckym aktivitám nielen doma, ale aj v zahraničí. "Som na nich hrdá, pretože sú inšpiráciou aj pre majoritu," uviedla Z. Čaputová.



Podľa prezidentky realita je však taká, že životné príležitosti nemajú všetci rovnaké. Šanca, že sa dieťa z osady dostane na vysokú školu, je podľa Čaputovej menej ako jedno percento.

"Preto, ak chceme, aby bolo takýchto mladých ľudí viac, musíme naozaj systematicky podporovať vzdelávanie rómskych detí už od útleho detstva. Práve tak im umožníme žiť dôstojný život. A žiť dôstojne chceme predsa všetci," dodala prezidentka SR.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.