24.10.2019 SPRÁVY

Britských škôl sme sa pýtali, prečo sa rómskym študentom v krajine darí.

Foto: tyzden.sk

Britský výskum z roku 2012 ukázal, že rómske deti, ktoré sa u nás učili v špeciálnych školách, zvládajú v Anglicku tie bežné. Niektorí rómski študenti dokonca úspešne zvládli aj tamojšie vysoké školy. 

Výskum britskej organizácie Equality ukázal, že viac ako 90 percent rómskych detí, ktoré boli na Slovensku umiestnené do špeciálnej školy, sa v Británii dokáže zaradiť do hlavného vzdelávacieho prúdu. Potvrdzujú to aj stredné a vysoké školy, ktoré Gipsy Television oslovila.

Westministerská univerzita v Londýne nám potvrdila, že má aj rómskych študentov a výučbu zvládajú. "Áno, študujú. Máme študentov z celého sveta. Sme medzinárodná vysoká škola, ktorá patrí k najlepším univerzitám na svete z pohľadu rozmanitosti. Vyučujeme študentov z rôznych prostredí a rôznych vzdelávacích systémov," povedala pre Gipsy Television Jayne Black z University of Westminister.

Paige-Noami Knibbs z Coventry University si myslí, že dôvodom je nediskriminácia. "My nediskriminujeme študentov, nezaradzujeme ich do kategórií. Som si preto istá, že budú úspešní tak, ako aj ostatní študenti."

 



"Môže to byť tým, že máme iný postoj k prijímaniu študentov na naše vysoké školy. Napríklad na našej univerzite sme našli spôsob ako profesionálne vzdelávať a vzdelávame všetkých študentov z rôznych prostredí, takže prijímame do programov a kurzov aj študentov, ktorí nemajú najlepšie študentské výsledky a kvalifikáciu," dodala Jayne Black z University of Westminister.   

Na britskej strednej škole Brockenhurst v Hampshire pracuje Slovenka Vanda Nutarová. Aj ona si myslí, že dôvodom je iný spôsob výučby, prístup k študentov a medzinárodný kolektív.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.