23.01.2019 SPRÁVY

BREXIT: Británia spustila registráciu občanov EÚ.

Britská vláda spustila prevádzku aplikácie pre mobilné telefóny, ktorá umožní občanom členských krajín Európskej únie požiadať o povolenie zotrvať v Británii po brexite.

Približne 3,5 milióna občanov iných štátov EÚ, ktorí v súčasnosti žijú v Spojenom kráľovstve, bude musieť požiadať o tzv. štatút usídlenia, aby mohli aj po brexite naďalej v krajine pracovať a poberať štátne dávky.

Príslušná aplikácia je spustená zatiaľ v testovacej fáze, úplná prevádzka programu podávania žiadostí sa začne 30. marca, deň po tom, ako Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ, a potrvá do konca roka 2020 alebo 2021. Britská premiérka Theresa Mayová opakovane uviedla, že si želá, aby Európania žijúci v krajine v Británii zostali.

Mobilná aplikácia zatiaľ funguje len na smartfónoch s operačným systémom Android, úrady však pokračujú v rozhovoroch so spoločnosťou Apple, aby mohla bežať aj na iPhonoch.



Aplikácia používateľov požiada, aby fotoaparátom telefónu nasnímali svoj biometrický pas a tvár pre potvrdenie svojej totožnosti. Následne ich nasmeruje na webovú stránku, kde zadajú svoju adresu a ak si to želajú, súhlasia s kontrolou svojich daňových záznamov v reálnom čase s cieľom potvrdiť, že žijú v Británii.

Tretím krokom je vyhlásenie, či majú alebo nemajú záznamy v registri trestov. Ak boli v minulosti odsúdení za závažné trestné činy, ich žiadosť môže byť zamietnutá.

Poplatok za žiadosť je 65 libier (74 eur) pre dospelých a 32,50 libry (37 eur) pre deti do 16 rokov. Pre ľudí, ktorí už majú trvalý pobyt alebo časovo neobmedzené povolenie zotrvať v Británii, bude žiadosť bezplatná.

Program sprístupnia 30. marca všetkým žiadateľom vrátane tých, ktorí nemajú biometrické pasy. Tí budú môcť svoje dokumenty zaslať ministerstvu vnútra alebo navštíviť regionálne centrum, kde im pomôžu doklady zoskenovať.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.