BRATISLAVA: Deti z rómskych osád vydávajú CD, pokrstí im ho Vášáryová a Lasica

foto Čercheňora

Bratislava 29. septembra 2010 (Gipsy Television) - Tridsať talentových detí z piatich rómskych osád na Slovensku vydáva svoje prvé CD.

Deti z Detvy, Kokavy nad Rimavicou, Lovinobane, Poltára a Klenovca sa už 4 rok venujú rozvíjaniu svojho talentu. Spoločné zoskupenie, ktoré vytvorili YRAEF vedie populárny hudobník Vladimír Sendrei. Súbor momentálne funguje pod novým názvom "Čercheňora", čiže Hviezdičky. Rovnako sa volá aj ich debutový album. "Vydanie CD-čka má veľký význam nielen pre rómsku komunitu, ale aj pre širokú verejnosť. Chceme jej priblížiť našu kultúru, jednak chceme uchovávať tradičné rómske piesne. Dôležité je pre nás aj zviditeľnenie detských talentov,"pre Gipsy Television uviedol V. Sendrei.

 

Deti album nahrávali 4 mesiace. Na jeho výrobe sa podieľali známe osonosti ako Antom Popovič, jazzman Peter Lipa, Janko Kuric či finalistka speváckej show Dominika Mirgová. "Album bude oficiálne vydaný v októbri. Krstí sa však originál master CD Čercheňóra a to už zajtra. Predaj bude celoslovenský a výťažok z neho sa použije na ďalšie vzdelávanie detí," dodal V. Sendrei.

 

Čercheňora majú exkluzívny krstných rodičov, manželský pár Magdu Vášáryovú a Milana Lasicu. Poslankyňa za SDKÚ-DS a najnovšie aj horúca kandidátka na post primátorky hlavného mesta sa minulý rok zúčastnila prezentácie projektu Gipsy Spirit. Ten oceňuje jednotlivcov a organizácie, ktoré pomáhajú Rómom.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.