BRATISLAVA: Deportáciu Rómov odsúdili odtlačkami prstov

Bratislava 11. septembra 2010 (TASR) - Odtlačkami prstov dnes v Bratislave symbolicky odsúdili deportácie Rómov z Francúzska. Išlo o jediný protest na Slovensku, ktorý sa pripojil k ďalším v Európe. Uskutočnil sa pred francúzskym veľvyslanectvom na Hlavnom námestí.

"Podľa nášho názoru boli u príslušníkov Rómov porušené práva, pretože tieto prípady neboli prešetrené individuálne. Mnohí neporušili zákon a boli vyhostení nelegálne," povedal TASR Róbert Mihály z Hnutia UM!, ktoré akciu zorganizovalo. Francúzsko sa stalo terčom rastúcej medzinárodnej kritiky za deportáciu približne 1000 Rómov z Rumunska a Bulharska, ku ktorému došlo v uplynulých týždňoch. Paríž však opakovanie zdôraznil, že vo vyhosťovaní Rómov, ktorí sú bez práce a dopúšťajú sa trestných činov, bude pokračovať. "Ak aj spáchali trestný čin, prečo im bolo dané cestovné 300 eur?" pýtal sa Mihály. Dodal, že takto sa s ľuďmi, ktorí mali porušiť zákon, nepostupuje. Vyhosťovanie v súčasnosti skúma aj Európska komisia.

Na Hlavnom námestí sa pristavilo niekoľko desiatok ľudí, väčšinu tvorili turisti. Aj tí podľa Mihála vyjadrili podporu akcii. "Ľudia zo Španielska nám do škatule vhadzovali aj peniaze, hoci ich o to nikto nežiadal." Podľa Mihályho na Slovensku prevláda stále "nie príliš dobrá" mienka o Rómoch. Aktivisti očakávajú, že premiérka Iveta Radičová a Ministerstvo zahraničných vecí SR rázne odsúdia postup Francúzska.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.