24.08.2017 SPRÁVY

BBSK: Jedenástym kandidátom na predsedu kraja je Vojtech Kökény.

foto: V. K., J. Ravasz

Jedenástym kandidátom na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja je rómsky aktivista Vojtech Kökény z Rimavskej Soboty. Svoju kandidatúru dnes potvrdil s tým, že oficiálne kandiduje za Stranu rómskej koalície.

Za cieľovú skupinu svojich voličov považuje podľa vlastných slov predovšetkým členov rómskych komunít v BBSK a chce ich svojím programom osloviť. „V prípade, ak sa stanem predsedom kraja, chcem využívať všetky jeho kompetencie, aby som realizovaním nových filozofií aplikovaných do praxe odstránil ich mnohokrát rasovo-etnickú, teritoriálnu a duchovnú segregáciu,“ povedal Kökény pre TASR.

S rómskymi komunitami sa mieni stretávať priamo v ich osadách. „Budem sa s nimi rozprávať ľudsky a bratsky o pravdivých témach, ako a prečo musíme spoločne konať 4. novembra a voliť tak, aby v týchto voľbách bolo demokraticky odstránené terajšie fašistické vedenie BBSK,“ dodal. Ako ďalší dôvod svojej kandidatúry uvádza fyzické napadnutia a útoky na Rómov zo strany neofašistov.

SRK podľa neho nie je stranou milionárov a nie je dotovaná oligarchami. „Našu kampaň preto budem realizovať len z nezištnej pomoci členov našej komunity,“ objasnil Kökény plánovaný spôsob financovania.

O funkciu predsedu BBSK sa doteraz chcú uchádzať konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa a krajský predseda Strany zelených, manažér Marek Mališ. Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), oznámi koncom leta.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.