BANSKÁ BYSTRICA: Mesto podporí projekt vzdelávania rómskych komunít

ilustračné foto TASR

Banská Bystrica 1. októbra 2010 (TASR) - Päťpercentné spolufinancovanie projektu z fondov Európskej únie (EÚ) nazvaného Podpora vzdelávania - šanca pre zmenu, schválili dnes poslanci Mestského zastupiteľstva. Mesto na jeho realizáciu tak zo svojho rozpočtu vyčlení 16.000 eur.

Podpora projektu magistrátom je v súlade s plánom hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Banská Bystrica na roky 2007 až 2013. Projekt je súčasťou Lokálnej stratégie komplexného prístupu k marginalizovaným rómskym komunitám v meste Banská Bystrica. Účelom stratégie komplexného prístupu je posilnenie spolupráce, efektívnejšej koordinácie činností a finančných zdrojov smerujúcich k zlepšeniu životných podmienok príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít. "Do projektu chceme zapojiť asi 120 ľudí z piatich marginalizovaných rómskych komunít nachádzajúcich sa v meste pod Urpínom. Určený je nielen pre deti a mládež, ale aj pre dospelých ľudí. Celková výška finančných nákladov na realizáciu projektu pri spomínanom päťpercentnom spolufinancovaní mestom je 320.000 eur. Mesto finančné prostriedky vyčlenilo v rozpočte Oddelenia strategického rozvoja mesta a verejného obstarávania," informovala vedúca odboru sociálnych vecí banskobystrického Mestského úradu Mária Filipová.


Strategickým cieľom tohto programu je okrem iného poskytnúť možnosť kvalitného, dôstojného života pre všetkých obyvateľov mesta. Tiež poskytovať im kvalitné a flexibilné sociálne a zdravotnícke služby a využiť existujúci vzdelávací program multikultúrnej a protipredsudkovej výchovy rómskych a nerómskych rodičov a pedagogických pracovníkov. Realizácia programu je naplánovaná na dva roky.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.