B.BYSTRICA: Pietnym aktom si pripomenuli obete rómskeho holokaustu

foto TASR

Banská Bystrica 2. augusta 2010 (TASR) - Pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu sa dnes v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici uskutočnil pietny akt. Dátum pamätného dňa pripadá na udalosť, keď bol v noci z 2. na 3. augusta 1944 zlikvidovaný rómsky tábor v Osvienčime a takmer 3000 ľudí zomrelo v plynových komorách.

 

V tento deň si ale pripomíname všetky obete rómskeho holokaustu, uviedla pre TASR predsedníčka Občianskeho združenia (OZ) IN MINORITA Zuzana Kumanová. "Takto sa tu stretávame vlastne každý rok, aby sme si pripomenuli, že počas druhej svetovej vojny došlo k likvidácii, perzekúciám na základe príslušnosti Rómov k etniku," povedala Kumanová. Dnes sa tu stretli už po šiesty raz, prvýkrát v roku 2005. Kumanová upozornila, že dnešný deň by mal byť pre ľudí tiež mementom, aby k podobným udalostiam už nedochádzalo. "Aby si spoločnosť uvedomila, aké je nebezpečné akékoľvek rasovo motivované násilie."

Pietny akt je súčasťou projektu s názvom Ma bisteren!, ktorý v preklade znamená Nezabúdajte!, Pamätajte! Cieľom projektu je pripomínať si, čo sa stalo s Rómami počas druhej svetovej vojny. Toto obdobie patrí podľa slov Kumanovej k najčernejším v ich dejinách. Podľa odhadov zahynulo v Európe viac ako 300.000 európskych Rómov. "Koncentračným táborom v Osvienčime prešlo viac ako 22.000 európskych Rómov," dodala Kumanová. Pietny akt pripravili OZ, Slovenské národné múzeum a Múzeum SNP.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.