03.08.2019 SPRÁVY

Americký aktivista a reverend Jesse Jackson vzdal hold Rómom, ktorí zahynuli v Osvienčime.

Foto: AP

Prevzaté: The New York Times

Americký aktivista za občianske práva, reverend Jesse Jackson, sa v piatok modlil a smútil v Osvienčime, keď sa pripojil k pozostalým, ktorí vzdávali hold pocty často zabudnutej genocíde rómskej populácie pri príležitosti 75. výročia.

Okrem 6 miliónov Židov zavraždených v táboroch smrti, ako je napríklad Osvienčim, ​​nacisti zabili počas druhej svetovej vojny ďalšie menšiny vrátane 250 000 až 500 000 Rómov a Sintov.

Návštevu amerického aktivistu v Poľsku si všimol aj denník The New York Times. Ten vo svojom článku píše: Všeobecne povedané, Sinti sú ľudia, ktorí prišli z Indie a usadili sa v západnej a strednej Európe pred mnohými storočiami, zatiaľ čo Rómovia sa sústreďujú prevažne vo východnej Európe. Keďže sa pojem Cigáni považuje za urážlivý, skupiny sa zvyčajne označujú ako Rómovia.



Jackson porovnal utrpenie dlhodobo prenasledovanej menšiny v Európe s utrpením afrických Američanov. Nemecký rómsky vodca, Romani Rose, zase vyhlásil, že africký americký boj za občianske práva, ktorý dosiahol obrovské úspechy v 20. storočí, bol vzorom a inšpiráciou pre jeho ľud, ktorý stále čelí marginalizácii a násiliu.

Uznávaný reverend sklonil hlavu, keď začal návštevu tábora pred oficiálnymi ceremoniálom. 77-ročný Jackson, baptistický farár, sa modlil, aby sa takéto hrôzy už nikdy neudiali. Keď navštívil plynovú komoru a krematórium, bol hlboko dojatý. Jesse Jackson taktiež navštívil výstavu znázorňujúcu masové vraždy Rómov a Sintov.



Na slávnosti, ktorú organizovala Rada nemeckých Rómov a Sintov a združenie poľských Rómov v spolupráci so štátnym múzeom Auschwitz-Birkenau, sa malo zúčastniť aj viac ako 20 preživších rómskeho holokaustu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.